Вожња кајаком на ријеци Биоштици - незаслужено запостављеним бисером

23.08.2021. 21:29
1
ИЗВОР: opstinasokolac.net

У оквиру Планинарског друштва „Гласинац“, окупила се неформална група људи под називом „Romanija Outdoor“ која се бави активностима на отвореном како би велики број могућности објединили у јединствену туристичку понуду. Од недавно је у понуди вожња кајаком на ријеци Биоштици, која свакодневно привлачи све већи број туриста.

Члан Управног одбора Планинарског друштва „Гласинац“ Мирослав Дивчић истиче да је Биоштица рај за риболовце, док љубитељи природе тврде да је кањон Биоштице један од најљепших у Босни и Херцеговини.

– Ријека Биоштица је заиста један природни драгуљ који је незаслужено годинама био на маргини. Тек ове године смо одлучили, на наговор људи који су такве љепоте виђали у другим државама, да кренемо са вожњом кајаком. Још је пред нама много посла, набавке опреме, чамаца, као и едукација људи који то раде. Ово је тек почетак, који је тренутно поприлично успјешан, па ћемо видјети да у наредним годинама то буде на вишем нивоу –навео је Дивчић.

Он додаје да је ово још један садржај на подручју општине Соколац, који ће привлачити туристе. Викенди су већ унапријед попуњени и посјећеност се може оцијенити као веома добра.

 

– Углавном су то људи који бораве овдје на викенд-туризму, док су радни дани резервисани за наше Сокочане, људе који воле природу и рекреативце. На друштвеним мрежама се већ могу видјети предивне фотографије са тог подручја, наших суграђана, али и људи из других општина који су осјетили чар вожње кајаком, а уједно те фотографије представљају облик рекламе – казао је Дивчић.

Према његовим ријечима, ентузијасти су уложили средства у опрему, затим у своју едукацију, али и вријеме да воде људе и раде тај посао.

– Као што постоји плаћање за лежаљке када сте на мору или одлазак на рафтинг, тако имамо и симболичну котизацију да би неко могао да учествује у вожњи кајаком. Ако планирамо да нешто буде самоодрживо, то наравно мора имати одређену цијену, али та цијена ће да буде приступачна за све слојеве друштва – нагласио је он.

Од бројних активности планинара „Гласинца“, Дивчић је додао да је у току реализација пројекта дјечијег адреналин забавног парка у непосредној близини Планинарског дома „Црвене стијене“. Изабран је извођач радова и обезбијеђена су средства уз помоћ мјештана и људи добре воље, који су помогли финансијски и у дрвним сортиментима.

Очекује се да ће овај парк бити доступан у септембру и да ће употпунити туристичку понуду на Романији.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ribolovac 23.08.2021. 22:06
    Ni ste vi prošli kroz kanjon rijeke Kaljine pa da vidite sta su prirodne ljepote i stijene za feratu.
Повезане вијести
Пет туристичких дестинација у БиХ међу 100 најбољих на свијету Пет туристичких дестинација у БиХ међу 100 најбољих на свијету
Још траје потрага за двоје младих из преврнутог кајака Још траје потрага за двоје младих из преврнутог кајака
За данас обустављена потрага за кајакашима За данас обустављена потрага за кајакашима
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 0m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    20h 43m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 0m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    21h 58m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    22h 34m
    0