Враћа се стари сјај вили Карађорђевића (ФОТО)

31.07.2023. 08:56
0
ИЗВОР: srna.rs

Реконструкција виле Карађорђевића на Хан Пијеску, за шта је у првој фази издвојено 580.000 КМ плус ПДВ-а, одвија се по плану и очекује се да ће овај дио посла бити завршен до краја августа, рекао је Срни начелник ове општине Слободан Ђурић.

Он је рекао да се радови добро одвијају иако су временске прилике почетком грађевинске сезоне успориле њихов почетак.

Ђурић је навео да је ријеч о реконструкцији, рестаурацији и адаптацији љетне резиденције краља Александра Карађорђевића на Хан Пијеску, која ће након завршетка свих радова бити доведена у првобитно стање из 1925. године.

Он је прецизирао да су до сада, према првобитном пројекту овог објекта са почетка двадесетих година минулог вијека, урађени темељи, такозвана мртва плоча, те истакао да у току изградња стубова и спољашњих зидова.

Слика

Фото: srna.rs

Ђурић је увјерен да ће за двадесетак дана бити готова и горња плоча на објекту, што даје наду да ће прва фаза реконстукције виле Карађорђевића бити завршена до краја августа.

Он је нагласио да је реконструкција виле планирана у три фазе и да је реализација овог пројекта од значаја за очување историјских и културних вриједности, а посебно за развој туризма на ширем подручју.

Ђурић је изразио захвалност Влади Републике Српске која је подржала овај пројекат са 150.000 КМ и граду Источно Сарајево за издвојених 50.000 КМ за прву фазу реконстукције.

Реконструкција овог објекта врши се под надзором струке у области грађења и надзора над грађевинским објектима и заштите културно-историјског и природног насљеђа.

Љетна резиденција краља Александра Карађорђевића на Хан Пијеску изграђена је почетком двадесетих година минулог вијека. Краљ Александар је често са породицом боравио у овој резиденцији и примао више државника.

Вила је оштећена током Другог свјетског рата. Након обнове Љетниковца 1955. године и преименовања у Титов дворац, објекат је углавном служио као резиденција државних службеника из окружења Јосипа Броза, али касније почиње да пропада у корак са слабљењем тадашње државе.

Са избијањем ратних сукоба у БиХ почетком деведесетих година прошлог вијека објекат је додатно оштећен људском небригом, да би у љето 2005. изгорио у пожару.

Обнова овог објекта сада је један од приоритетних пројеката локалне власти на Хан Пијеску.

Коментари 0
Повезане вијести
Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО) Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО)
Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 9m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    6h 33m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 48m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    21h 17m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    6h 27m
    0