ВРС часно и поштено бранила и одбранила српски народ (ФОТО)

28.04.2022. 16:34
2
ИЗВОР: katera.news

Уз дефиле припадника Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука кроз Дечанску улицу и пригодан културно-умјетнички програм на Тргу Србија у Источном Ново Сарајеву, обиљежено је 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања овог пука.

Бригадир Милорад Крајшумовић, командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, рекао је новинарима у Источном Сарајеву, да овај пук има задатак да баштини традицију Војске Републике Српске и српског народа.

- Ове године, 12. маја, прослављамо Дан Војске Републике Српске. С обзиром на то да ове године прослављамо 30 година, у сваком граду Српске прославићемо овај важан датум. Данас смо на подручју града Источно Сарајево, јутрос смо присуствовали литургији у манастиру на Равној Романији, а потом и помену на гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу. Ту смо прислужили свијеће и положили вијенце и тако одали почаст најбољим од нас, који су животе уткали у темеље Републике Српске - рекао је бригадир Крајшумовић.

Према његовим ријечима, поред команде Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука у дефилеу су учествовали и војници из Другог пјешадијског батаљона из Билеће који су припадници овог пука.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак подсјетио је да слобода нема цијена, те да се, према његовим ријечима, морамо сјећати жртава протеклог рата.

- Морамо знати, његовати традицију и баштинити сјећање на оне које су крвљу натопили земљу Републике Српске – истакао је Тушевљак.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Окулић истакао је да је Војска Републике Српске часно и поштено бранила и одбранила своју територију и српски народ.

- Република Српска је створена јуначком борбом њене војске и зато, данас, имамо Републику Српску која није тзв. него међународно призната у оквиру БиХ. Српска жели стабилност, мир и просперитет у цијелој БиХ и то ћемо постићи једино ако се уједине народи у БиХ – рекао је Окулић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су Војска Републике Српске и народ створили Републику Српску.

- Војска Републике Српске је формирана као одбрамбена формација која је за циљ имала да заштити српски народ од 1992. до 1995. године. Морамо указивати и подсјећати на жртву коју је поднио народ Републике Српске, на погинуле, рањене и демобилисане борце који су дали животе да бисмо ми, данас, били слободни – рекао је Ћосић.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца Војске Републике Српске.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 28.04.2022. 22:03
    @БРКО Војници се нису питали! ВРС су издали политичари тако што су у Скупштини усвојили Закон о одбрани и уједно укинули МО РС и ВРС. У тадашњем сазиву Скупштине су били посланици из свих странака, и опозиција и позиција су гласали за "реформу" одбране
    Ако те занимају детаљи прочитај сам на следећем линку.
    https://vojnopolitickaosmatracnica.wordpress.com/2018/01/04/jedna-nikad-neispricana-prica-kako-je-ugasena-vojska-republike-srpske-vrs/
  • Generic placeholder image
    Брко 28.04.2022. 18:22
    Ко је издао? Ко је дозволио да се ВРС утопи у ОС БиХ? Дајте нам име и презиме тог официра који је потписао тај акт. Срамота је да они који представљају нашу војску стоје у ставу "мирно" онако како то чине они што су нас бомбардовали. Ове униформе су реплика НАТО униформи. Наша војска је постала оно против чега смо се борили. То је јако поразно.
Повезане вијести
Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО) Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    21h 35m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    23h 54m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    19h 42m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    19h 46m
    0
  • Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
    23h 8m
    0