Врућине напуниле амбуланте

01.07.2021. 09:49
0
ИЗВОР: Глас Српске

Талас тропских врућина који је захватио Српску донио је пуне руке посла љекарима и службама хитне медицинске помоћи, а тегобе на које се пацијенти најчешће жале су главобоља, малаксалост, несвјестица и отежано дисање.

Због температура које ових дана достижу и до 40 степени Целзијуса најугроженија група су старији пацијенти, дјеца и обољели од хроничних, поготово кардиоваскуларних болести. У бањалучком Дому здравља истакли су да се у амбуланте породичне медицине ових дана због високих температура најчешће јављају пацијенти обољели од хроничних болести.

- У Службу хитне медицинске помоћи дневно се јавља од три до пет пацијената због колапса узрокованих неповољним временским приликама. То су претежно пацијенти који имају коморбидитете, те су тренутне временске неприлике само додатно допринијеле дестабилизацији њиховог здравља - истакли су у овом дому здравља. Додали су да је током дана повећан број интервенција на терену, док је ноћу повећан број долазака у Службу хитне медицинске помоћи, како одраслих тако и дјеце.

Слична ситуација је и у Херцеговини, а специјалиста ургентне медицине у Служби хитне помоћи у Дому здравља Требиње Марко Паовица каже да су најчешће тегобе са којима се пацијенти јављају главобоља, нестабилност, мучнина и повраћање.

- Ситуација још није драматична, а да до тога не би дошло, неопходно је да грађани поведу бригу о свом здрављу. Они који излазе вани у најтоплијем дијелу дана неопходно је да носе капе са ободом, који ће прекрити и потиљак, јер излагање сунцу може довести до сунчанице. Важно је да уз себе имају воду и да се свако мало расхлађују - казао је Паовица.

Врућине су повећале и број пацијената који се јављају у Службу хитне медицинске помоћи Дома здравља Добој. Директор ове здравствене установе Славко Ковачевић каже да ситуација за сада није алармантна, али да може бити уколико се не буду поштовале препоруке љекара.

- Посебно бих апеловао на Добојлије да на вакцинацију против вируса корона долазе у заказани термин, а не и по неколико часова раније, јер се стварају дуги редови и људи стоје на сунцу - казао је Ковачевић.

Пуне руке посла имају и запослени у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, гдје кажу да је током љетних дана већа мобилност становништва у саобраћају, на купалиштима али и у пољопривредним активностима, због чега је повећан број пацијената који због траума захтијевају хоспитално лијечење.

- Највећи притисак у нашој установи забиљежен је у посљедњих 15 дана, а најчешће повреде су повреде главе, грудног коша и трбуха. Ријеч је о тешким повредама које захтијевају дуготрајан болнички третман са неизвјесним исходом, а неријетко заврше и летално - истакли су у УКЦ- у.

 Савјети Љекара

• избјегавање боравка на отвореном од 10 до 17 часова

• уношење довољне количине течности, највише воде

• лаганија исхрана, са више свјежег воћа и поврћа

• одјећа треба да буде од природних материјала, свјетлијих боја

• главу покривати шеширима или капама са већим ободом

• хронични пацијенти треба редовно да користе прописану терапију

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 36m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 20m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 5m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 4m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 10m
    0