Вучић: "Отворени Балкан" афирмисана платформа мира

16.11.2023. 19:33
0
ИЗВОР: srna.rs

- Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас на свечаном отварању међународног сајма "Винска визија Отвореног Балкана" У Београду, да је иницијатива Отворени Балкан афирмисана платформа мира.

- Просперитетан и стабилан западни Балкан чини тржише од 20 милиона потрошача и неки су дошли овде да се боре и за то тржиште. Част ми је што други пут отварамо `Винску визију`. Невероватно шта смо урадили у протеклих годину дана - рекао је Вучић.

Он је истакао да половина излагача из земаља Отвореног Балкана на овогодишњем сајму долази из Србије и истакао да су се многи произвођачи из свијета придружили сајму ове године, те посебно захвалио свјетски значајном италијанском сајму вина "Вин Итали" за довођење италијанских произвођача.

- Ове године имамо шест пута више овлашћених купаца, што је веома значајно за винарије из Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, као и више од 50 дестилерија. Веома је важно за српске произвођаче да истакнемо и могућност да сваке године у наредних пет година смање царине за извоз вина и ракија из Србије у Кину на основу споразума о слободној трговини - рекао је Вучић.

На свечаном отварању на Београдском сајму обратио се и премијер Црне Горе Јаков Милатовић који је оцијенио да је Балкан "најљепши када је отворен" и поручио да се вечерас шаље најбоља могућа слика остатку свијета да је западни Балкан регион који сарађује и који том сарадњом "пробија" и нека далека тржишта.

Предсједник Владе Албаније Еди Рама обратио се путем видео-поруке на енглеском језику, истичући да се земље региона морају сконцентрисати на оно што их уједињује и изразио увјерење да ће заједничка будућност бити другачија од прошлости, али и садашњости.

Премијер Сјеверне Македоније Димитри Ковачевски рекао је у обраћању да снажне везе три земље представљају подстицај за економије тих земаља и истакао важност овог и оваквих сајмова за јединство западног Балкана.

- Кроз Отворени Балкан показали смо функционалну сарадњу и заједно начинили бољи резултат. Вински путеви наших држава постају свјетски познати. За 25 одсто повећана је трговинска размјена између три земље, а са Србијом је остварена вриједност од 1,1 милијарди евра, што је највеће размјена у протеклих 18 година - рекао је Ковачевски.

Други међународни сајам вина "Винска визија Отвореног Балкана" одржава се под покровитељством Влада Србије, Сјеверне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Свечаном отварању присуствовали су и и предсједник италијанске регије Венето Лука Зајо, као и премијер Србије Ана Брнабић и министри у Влади Србије, као и бројне друге званице.

Сајам је почео данас за професионалне купце, а за све остале посјетиоце отвара се сутра и трајаће до недјеље, 19. новембра, у 18.00 часова.

Током четири дана Винске визије Београд ће окупити више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија, гастрономских компанија и из земље и иностранства.

На сајму "Винска визија Отвореног Балкана" у Београду привредници из земље и иностранства започели су данас непосредне пословне састанке у организацији Привредне коморе Србије, а очекује се да би до краја манифестације требало да буде одржано више од 3.500 пословних састанака.

Ријеч је, између осталог, о купцима и произвођачима из земаља које су највећи увозници вина, из Велике Британије, САД, Русије и Кине, као и произвођачима из земаља региона међу којима и из БиХ.

Половина излагача биће из земаља чланица Отвореног Балкана, и то 260 из Србије, 74 из Сјеверне Македоније и 21 из Албаније, а ове године сајму су се придружили произвођачи вина из цијелог свијета.

И ове године, такмичење "Опен Балкан Wине Тропхy" /Вински трофеј Отвореног Балкана/ биће врхунац сајма, а више од 600 узорака вина из регионалних винарија ће оцјењивати 30 еминентних судија из цијелог свијета.

Хала пет Београдског сајма биће домаћин гастрономског спектакла са куварима из цијелог свијета, мастеркласовима и такмичењем кувара, а у Хали 11 одржава се изложба хране са разним врстама хране и зачина, посебно из балканског региона.

У осталим халама биће представљени винари, при чему ће Хала један бити посвећена винима из Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, док ће Хала четири представљати вина из цијелог свијета.

На галерији Хале један биће заступљене дестилерије и најбоље ракије Србије, при чему ће у Ракија сегменту своје штандове на сајму имати више од 50 дестилерија.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити
Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посљедњег тренутка Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посље...
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 36m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 31m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 19m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 25m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 53m
    0