Vučić: "Otvoreni Balkan" afirmisana platforma mira

16.11.2023. 19:33
0
IZVOR: srna.rs

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na svečanom otvaranju međunarodnog sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" U Beogradu, da je inicijativa Otvoreni Balkan afirmisana platforma mira.

- Prosperitetan i stabilan zapadni Balkan čini tržiše od 20 miliona potrošača i neki su došli ovde da se bore i za to tržište. Čast mi je što drugi put otvaramo `Vinsku viziju`. Neverovatno šta smo uradili u proteklih godinu dana - rekao je Vučić.

On je istakao da polovina izlagača iz zemalja Otvorenog Balkana na ovogodišnjem sajmu dolazi iz Srbije i istakao da su se mnogi proizvođači iz svijeta pridružili sajmu ove godine, te posebno zahvalio svjetski značajnom italijanskom sajmu vina "Vin Itali" za dovođenje italijanskih proizvođača.

- Ove godine imamo šest puta više ovlašćenih kupaca, što je veoma značajno za vinarije iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i više od 50 destilerija. Veoma je važno za srpske proizvođače da istaknemo i mogućnost da svake godine u narednih pet godina smanje carine za izvoz vina i rakija iz Srbije u Kinu na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini - rekao je Vučić.

Na svečanom otvaranju na Beogradskom sajmu obratio se i premijer Crne Gore Jakov Milatović koji je ocijenio da je Balkan "najljepši kada je otvoren" i poručio da se večeras šalje najbolja moguća slika ostatku svijeta da je zapadni Balkan region koji sarađuje i koji tom saradnjom "probija" i neka daleka tržišta.

Predsjednik Vlade Albanije Edi Rama obratio se putem video-poruke na engleskom jeziku, ističući da se zemlje regiona moraju skoncentrisati na ono što ih ujedinjuje i izrazio uvjerenje da će zajednička budućnost biti drugačija od prošlosti, ali i sadašnjosti.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitri Kovačevski rekao je u obraćanju da snažne veze tri zemlje predstavljaju podsticaj za ekonomije tih zemalja i istakao važnost ovog i ovakvih sajmova za jedinstvo zapadnog Balkana.

- Kroz Otvoreni Balkan pokazali smo funkcionalnu saradnju i zajedno načinili bolji rezultat. Vinski putevi naših država postaju svjetski poznati. Za 25 odsto povećana je trgovinska razmjena između tri zemlje, a sa Srbijom je ostvarena vrijednost od 1,1 milijardi evra, što je najveće razmjena u proteklih 18 godina - rekao je Kovačevski.

Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" održava se pod pokroviteljstvom Vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Svečanom otvaranju prisustvovali su i i predsjednik italijanske regije Veneto Luka Zajo, kao i premijer Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, kao i brojne druge zvanice.

Sajam je počeo danas za profesionalne kupce, a za sve ostale posjetioce otvara se sutra i trajaće do nedjelje, 19. novembra, u 18.00 časova.

Tokom četiri dana Vinske vizije Beograd će okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija i iz zemlje i inostranstva.

Na sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu privrednici iz zemlje i inostranstva započeli su danas neposredne poslovne sastanke u organizaciji Privredne komore Srbije, a očekuje se da bi do kraja manifestacije trebalo da bude održano više od 3.500 poslovnih sastanaka.

Riječ je, između ostalog, o kupcima i proizvođačima iz zemalja koje su najveći uvoznici vina, iz Velike Britanije, SAD, Rusije i Kine, kao i proizvođačima iz zemalja regiona među kojima i iz BiH.

Polovina izlagača biće iz zemalja članica Otvorenog Balkana, i to 260 iz Srbije, 74 iz Sjeverne Makedonije i 21 iz Albanije, a ove godine sajmu su se pridružili proizvođači vina iz cijelog svijeta.

I ove godine, takmičenje "Open Balkan Wine Trophy" /Vinski trofej Otvorenog Balkana/ biće vrhunac sajma, a više od 600 uzoraka vina iz regionalnih vinarija će ocjenjivati 30 eminentnih sudija iz cijelog svijeta.

Hala pet Beogradskog sajma biće domaćin gastronomskog spektakla sa kuvarima iz cijelog svijeta, masterklasovima i takmičenjem kuvara, a u Hali 11 održava se izložba hrane sa raznim vrstama hrane i začina, posebno iz balkanskog regiona.

U ostalim halama biće predstavljeni vinari, pri čemu će Hala jedan biti posvećena vinima iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, dok će Hala četiri predstavljati vina iz cijelog svijeta.

Na galeriji Hale jedan biće zastupljene destilerije i najbolje rakije Srbije, pri čemu će u Rakija segmentu svoje štandove na sajmu imati više od 50 destilerija.

Komentari 0
Povezane vijesti
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem
Vučić: Suprotstavićemo se svetskim lobistima snažnije nego što misle Vučić: Suprotstavićemo se svetskim lobistima snažnije nego što misle
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 27m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 0m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 26m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 39m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 8m
    3