Вучић положио заклетву за други предсједнички мандат

31.05.2022. 11:14
0
ИЗВОР: rs.n1info.com

Предсједник Србије Александар Вучић положио је заклетву за други председнички мандат.

- Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности. Тако ми бог помогао - рекао је Вучић на полагању заклетве, што су посланици поздравили дугим аплаузом.

Након тога је отпјевана државна химна „Боже правде“.

Ванредној сједници скупштине предсједавао је Ивица Дачић, а присуствовали су бивши предсједник Томислав Николић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, државни функционери, припадници дипломатског кора, представници традиционалних вјерских заједница и цркава.

Када је предсједник Скупштине Србије прочитао колико је Вучић освојио гласова на изборима, посланици старог сазива су бучно аплаудирали.

Александар Вучић други пут је изабран за предсједника у првом кругу избора 3. априла, када је освојио 2.224.914 гласова, што је око 59 одсто.

Вучић је заклетву за први мандат положио прије тачно пет година, 31. маја 2017. године, а први пут се осим на Уставу, предсједник заклео и на Мирослављевом јеванђељу, најстаријем сачуваном ћириличном рукопису.

Према закону, нико не може више од два пута да буде изабран за предсједника Републике, без обзира на то колико су му трајали први и други мандат. Чланом 115. Устав Србије прописано је да "Предсједник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну дјелатност".

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 5m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 12m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 54m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 32m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 4m
    0