Вучић позвао Додика да одблокира рад институција БиХ

14.01.2022. 12:16
3
ИЗВОР: Катера

Предсједник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, те је након састанка закључено да су мир и стабилност од кључног значаја за цијели регион, пренио је ТАНЈУГ.

ТАНЈУГ пише да је Вучић замолио и позвао Додика да деблокира рад институција БиХ и да све политичке снаге из Републике Српске заједно учествују у раду бх. институција и на заједнички начин штите интересе српског народа у Српској.

У саопштењу службе за односе с јавношћу предсједника Републике Србије наводи се да је Додик истакао "да се против Републике Српске и српског народа у БиХ води беспризорна политичка и медијска кампања, не само у Сарајеву, већ и у бројним западним центрима моћи".

Као примјер за то, Додик је навео обиљежавање Дана Републике Српске и увреде које су тим поводом услиједиле из политичког Сарајева и страних политичара.

Додик је рекао да су "обичан догађај на коме су присуствовале регуларне и легалне полицијске снаге Републике Српске" представили као пријетњу миру, "док стварно угрожавање мира од стране муслиманских паравојних јединица, Зелених беретки, и њихово окупљање у Сарајеву и Бужиму, нису ни поменули".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је говорио о томе како је српском народу "немогуће да се избори за правду и досљедно провођење Дејтонског мировног споразума, због једностраног и пристрасног приступа, прије свега САД".

У саопштењу се наводи да је предсједник Вучић оцијенио да су санкције САД против Милорада Додика и других званичника Републике Српске ужасан преседан, те да једино могу да донесу катастрофалне посљедице по развој односа између три народа и два ентитета у БиХ, али и шире, у цијелом региону.

Предсједник Вучић је позвао све политичке представнике у Републици Српској и замолио их да размотре његов приједлог.

Наводи се да је јасно да "неки политички чиниоци који суштински угрожавају стабилност цијелог региона, неистинама и инсинуацијама, кривицу покушавају да пребаце на српски народ и Републику Српску".

Вучић и Додик договорили су и одржавање великог сабора Републике Србије и Републике Српске, укључујући и заједнички састанак двије владе, за 27. јануар, када ће се одлучивати о стратешким економским пројектима и даљем унапређењу сарадње у свим областима између Србије и Републике Српске".

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Neven 15.01.2022. 09:34
    Komentar ti je na mjestu. Tzv opozicija samo sanja da se docepa vlasti po svaku cijenu a nista dobro ne obecavaju osim sto se dodvoravaju Zapadnim silama i Bosnjackoj vrhuski u seher Sarajevu. Ko lesinari sa devizom " Dok nekom ne smrkne drugom ce da svane". Nema jedinstva ni za mrvu to nas moze lako odvesti na stranputicu i beizlazno stanje iz kojeg nema povratka.
  • Generic placeholder image
    N 14.01.2022. 15:45
    Ocigledno je Vucic kao i Milosevic podlegao prijetnjama Zapada. Nastoji po svaku cijenu da se dodvori Zapadu jer mu i ono malo Srba na Kosovu zavisi od toga, a i citava Srbija je u rukama njemackog kapitala. Republika Srpska se sada nasla u jako nezavidnoj situaciji, jer je sada jasno da ne postoji podrska Srbije. Jedini nacin je da se potpuno okrenemo Rusima.
  • Generic placeholder image
    A 14.01.2022. 15:07
    Treba pokrenuti proteste sirom R Srpske da stranci vide misljenje I druge strane ovako nece izaci na dobro. Jedinstveno nastup a srba u politici nema dok postoje potkupljeni I zaduzeni a ujedno zeljni vlasti po svaku cijenu.
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 24m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 29m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 38m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 17m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 45m
    0