Vučić pozvao Dodika da odblokira rad institucija BiH

14.01.2022. 12:16
3
IZVOR: Katera

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te je nakon sastanka zaključeno da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijeli region, prenio je TANJUG.

TANJUG piše da je Vučić zamolio i pozvao Dodika da deblokira rad institucija BiH i da sve političke snage iz Republike Srpske zajedno učestvuju u radu bh. institucija i na zajednički način štite interese srpskog naroda u Srpskoj.

U saopštenju službe za odnose s javnošću predsjednika Republike Srbije navodi se da je Dodik istakao "da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći".

Kao primjer za to, Dodik je naveo obilježavanje Dana Republike Srpske i uvrede koje su tim povodom uslijedile iz političkog Sarajeva i stranih političara.

Dodik je rekao da su "običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske" predstavili kao prijetnju miru, "dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je govorio o tome kako je srpskom narodu "nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega SAD".

U saopštenju se navodi da je predsjednik Vučić ocijenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu.

Predsjednik Vučić je pozvao sve političke predstavnike u Republici Srpskoj i zamolio ih da razmotre njegov prijedlog.

Navodi se da je jasno da "neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i Republiku Srpsku".

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvije vlade, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Srbije i Republike Srpske".

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Neven 15.01.2022. 09:34
    Komentar ti je na mjestu. Tzv opozicija samo sanja da se docepa vlasti po svaku cijenu a nista dobro ne obecavaju osim sto se dodvoravaju Zapadnim silama i Bosnjackoj vrhuski u seher Sarajevu. Ko lesinari sa devizom " Dok nekom ne smrkne drugom ce da svane". Nema jedinstva ni za mrvu to nas moze lako odvesti na stranputicu i beizlazno stanje iz kojeg nema povratka.
  • Generic placeholder image
    N 14.01.2022. 15:45
    Ocigledno je Vucic kao i Milosevic podlegao prijetnjama Zapada. Nastoji po svaku cijenu da se dodvori Zapadu jer mu i ono malo Srba na Kosovu zavisi od toga, a i citava Srbija je u rukama njemackog kapitala. Republika Srpska se sada nasla u jako nezavidnoj situaciji, jer je sada jasno da ne postoji podrska Srbije. Jedini nacin je da se potpuno okrenemo Rusima.
  • Generic placeholder image
    A 14.01.2022. 15:07
    Treba pokrenuti proteste sirom R Srpske da stranci vide misljenje I druge strane ovako nece izaci na dobro. Jedinstveno nastup a srba u politici nema dok postoje potkupljeni I zaduzeni a ujedno zeljni vlasti po svaku cijenu.
Povezane vijesti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    5h 55m
    8
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 51m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    23h 36m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    20h 35m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    21h 47m
    0