Вучић предложио да Влада Србије донесе 10 мјера

03.05.2023. 20:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Србије Александар Вучић предложио је Влади Србије да донесе 10 мјера како би се спријечиле трагедије попут данашње, када је ученик београдске Основне школе "Владислав Рибникар" на Врачару починио масовно убиство у тој школи.

Вучић је предложио, уз изузетак ловачког оружја, да се уведе мораторијум за издавање дозвола за ношење и држање оружја у сљедеће двије године, затим ревизија свих издатих дозвола за држање оружја, као и контрола начина на које лица која имају дозволу држе оружје, посебно контролисати да ли се оружје чува одвојено од муниције и да ли је спријечен приступ малољетним лицима.

Четврта предложена мјера је да се изврши контрола свих стрељана, затим да се прошире кривична и правна одговорност за лица која омогуће малољетним и другим неовлаштеним лицима да дођу или која малољетна и друга неовлаштена лица уче да рукују ватреним оружјем.

С обзиром на то да данас дјеца раније сазријевају, приједлог је да се смањи старосна граница за кривично-правну одговорност малољетних лица са 14 на 12 година, у складу са међународним и европских стандардима.

- Постоји бојазан да је овај дечак знао да не може бити кривично гоњен - рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Седми Вучићев приједлог је пооштравање санкција за непоштовање прописних обавеза пружаоцима медијских услуга - укључујући интернет, телевизију, друштвене мреже, а осми да се уведу обавезни шестомјесечни тестови на наркотике у средњим школама.

Девети приједлог је да се организују посебне службе и мобилни тимови за вршњачко насиље у оквиру Центара за социјални рад који би промптно реаговали на случајеве вршњачког насиља, и на крају да се размотри забрана приласка сајтовима као што су "дарк нет" и слично, који садрже савјете како да се изврши убиство, набави дрога или оружје.- Децу да вратимо не можемо, али можемо бар да покушамо да спречимо нову трагедију - рекао је Вучић и додао да је данас у једној школи у Војводини ученик, под утицајем друштвених мрежа, запријетио истим чином, али да су надлежни органи реаговали и затворили школу.

Вучић је навео да у Србији данас има укупно 765.000 цијеви, односно регистровано је 232.310 пиштоља и револвера, ловачког оружја 361.716, спортског оружја више од 64.000.

Он је рекао да се стравични злочин догодио у једној од најбољих школа у Србији, те да је отац дјечака узоран љекар са чистом биографијом.

- Немогуће је да нико не одговара, неће то проћи тако... Нажалост, постали смо дио глобалног света не само у добрим, него и у лошим стварима - рекао је Вучић.

Он је рекао да је дјечак испричао надлежним органима да је планирао све и да је мислио да баци и молотовљеве коктеле да би спријечио улаз било кога са стране, док не обави свој страшан посао, али је одустао од тога.

Вучић је додао да је дјечак био најбољи ученик, али да су га сви избјегавали, те да је, на његов захтјев, премјештен у други разред, као и да су његови родитељи тражили од њега стално боље резултате, а да је нешто слабије пружао када је био заљубљен.

- Али и у том новом разреду нико није хтио да га прихвати, јер се разликовао, онда је он одлучио да почини монструозан чин. Чекао је дан и припремао се за то, био је три пута у стрељани са оцем, гађао кружну мету, користио збројовку девет милиметара, био је добар стрелац - рекао је Вучић.

Он је додао да је у једном ранијем психолошком извјештају дјечак оцијењен позитивно као самосталан, интелигентан, воли да учи, желио је да буде астрофизичар, тренирао карате и кошарку.

Вучић је рекао да у свему види два проблема, односно први је шта ради дијете које нема ни 14 година у стрељани, а други је што се на основу шеме са метама коју је нацртао види да је тај дјечак играо неку врсту игрице.

- У тим игрицама, имају више живота. Видите да он не разуме шта је учинио. Мисли да је постао херој на друштвеним мрежама, од прогоњеног дечака, јер је био бољи од њих, за неке је сада постао херој - навео је Вучић.

Он је, говорећи о насиљу са телевизије, навео да та дјеца не гледају телевизију, него су на интернету цијели дан.

Вучић је нагласио да је потребно дјецу вратити спорту, покушати их одмаћи од телефона и интернета.

- Нешто морамо да променимо, вредности и начин понашања, то је питање за цело друштво. То је питање нашег опстанка и за целу нацију - хоћемо ли да будемо довољно одговорни и уједињени да себе променимо и признамо и сопствене грешке - истакао је Вучић.

Коментари 0
Повезане вијести
Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    23h 21m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    21h 28m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    15h 41m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    21h 32m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    19h 41m
    0