Vučić predložio da Vlada Srbije donese 10 mjera

03.05.2023. 20:20
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Vladi Srbije da donese 10 mjera kako bi se spriječile tragedije poput današnje, kada je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru počinio masovno ubistvo u toj školi.

Vučić je predložio, uz izuzetak lovačkog oružja, da se uvede moratorijum za izdavanje dozvola za nošenje i držanje oružja u sljedeće dvije godine, zatim revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja, kao i kontrola načina na koje lica koja imaju dozvolu drže oružje, posebno kontrolisati da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je spriječen pristup maloljetnim licima.

Četvrta predložena mjera je da se izvrši kontrola svih streljana, zatim da se prošire krivična i pravna odgovornost za lica koja omoguće maloljetnim i drugim neovlaštenim licima da dođu ili koja maloljetna i druga neovlaštena lica uče da rukuju vatrenim oružjem.

S obzirom na to da danas djeca ranije sazrijevaju, prijedlog je da se smanji starosna granica za krivično-pravnu odgovornost maloljetnih lica sa 14 na 12 godina, u skladu sa međunarodnim i evropskih standardima.

- Postoji bojazan da je ovaj dečak znao da ne može biti krivično gonjen - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Sedmi Vučićev prijedlog je pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisnih obaveza pružaocima medijskih usluga - uključujući internet, televiziju, društvene mreže, a osmi da se uvedu obavezni šestomjesečni testovi na narkotike u srednjim školama.

Deveti prijedlog je da se organizuju posebne službe i mobilni timovi za vršnjačko nasilje u okviru Centara za socijalni rad koji bi promptno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja, i na kraju da se razmotri zabrana prilaska sajtovima kao što su "dark net" i slično, koji sadrže savjete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili oružje.- Decu da vratimo ne možemo, ali možemo bar da pokušamo da sprečimo novu tragediju - rekao je Vučić i dodao da je danas u jednoj školi u Vojvodini učenik, pod uticajem društvenih mreža, zaprijetio istim činom, ali da su nadležni organi reagovali i zatvorili školu.

Vučić je naveo da u Srbiji danas ima ukupno 765.000 cijevi, odnosno registrovano je 232.310 pištolja i revolvera, lovačkog oružja 361.716, sportskog oružja više od 64.000.

On je rekao da se stravični zločin dogodio u jednoj od najboljih škola u Srbiji, te da je otac dječaka uzoran ljekar sa čistom biografijom.

- Nemoguće je da niko ne odgovara, neće to proći tako... Nažalost, postali smo dio globalnog sveta ne samo u dobrim, nego i u lošim stvarima - rekao je Vučić.

On je rekao da je dječak ispričao nadležnim organima da je planirao sve i da je mislio da baci i molotovljeve koktele da bi spriječio ulaz bilo koga sa strane, dok ne obavi svoj strašan posao, ali je odustao od toga.

Vučić je dodao da je dječak bio najbolji učenik, ali da su ga svi izbjegavali, te da je, na njegov zahtjev, premješten u drugi razred, kao i da su njegovi roditelji tražili od njega stalno bolje rezultate, a da je nešto slabije pružao kada je bio zaljubljen.

- Ali i u tom novom razredu niko nije htio da ga prihvati, jer se razlikovao, onda je on odlučio da počini monstruozan čin. Čekao je dan i pripremao se za to, bio je tri puta u streljani sa ocem, gađao kružnu metu, koristio zbrojovku devet milimetara, bio je dobar strelac - rekao je Vučić.

On je dodao da je u jednom ranijem psihološkom izvještaju dječak ocijenjen pozitivno kao samostalan, inteligentan, voli da uči, želio je da bude astrofizičar, trenirao karate i košarku.

Vučić je rekao da u svemu vidi dva problema, odnosno prvi je šta radi dijete koje nema ni 14 godina u streljani, a drugi je što se na osnovu šeme sa metama koju je nacrtao vidi da je taj dječak igrao neku vrstu igrice.

- U tim igricama, imaju više života. Vidite da on ne razume šta je učinio. Misli da je postao heroj na društvenim mrežama, od progonjenog dečaka, jer je bio bolji od njih, za neke je sada postao heroj - naveo je Vučić.

On je, govoreći o nasilju sa televizije, naveo da ta djeca ne gledaju televiziju, nego su na internetu cijeli dan.

Vučić je naglasio da je potrebno djecu vratiti sportu, pokušati ih odmaći od telefona i interneta.

- Nešto moramo da promenimo, vrednosti i način ponašanja, to je pitanje za celo društvo. To je pitanje našeg opstanka i za celu naciju - hoćemo li da budemo dovoljno odgovorni i ujedinjeni da sebe promenimo i priznamo i sopstvene greške - istakao je Vučić.

Komentari 0
Povezane vijesti
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem Izabrana nova Vlada Srbije na čelu sa Vučevićem
Vučić: Suprotstavićemo se svetskim lobistima snažnije nego što misle Vučić: Suprotstavićemo se svetskim lobistima snažnije nego što misle
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    17h 54m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    15h 56m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    14h 54m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    14h 49m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    13h 57m
    1