Вук Јанковић бронзани на математичкој олимпијади у Јапану

12.07.2023. 14:41
0
ИЗВОР: radiotrebinje.com

Требињац Вук Јанковић освојио је бронзану медаљу на 64. Интернационалној математичкој олимпијади (ИМО), најпрестижнијем математичком такмичењу на свијету, која се ове године одржала у Јапану.

Талентовани петнаестогодишњак је овај резултат остварио у конкуренцији 600 математичара, узраста до 20 година из 112 земаља.

Вук је био дио Олимпијског математичког тима БиХ, у којем је било и пет средњошколаца, који су, захваљујући врхунском знању, нарочито из геометрије, освојили и једну сребрну и још три бронзане медаље те једну почасну похвалу.

Сребро је припало Андреју Kрчмару, ученику првог разреда средње школе, који је остварио најбољи индивидуални резултат ученика из Босне и Херцеговине још од 2014. године.

Бронзане медаље, поред Вука Јанковића, освојили су и Ервин Мацић, Мирнес Фехрић и Бењамин Мујкић, док је почасну похвалу добио Харун Алибеговић.

Босна и Херцеговина је освојила 36. мјесто, што је исти екипни резултат као претходне године, те најбољи у посљедњих 20 година. Најбоља је традиционално била екипа Kине, испред Сједињиних Америчких држава и Јужне Kореје. Србија је заузела 42. мјесто, Хрватска 52. мјесто, а Црна Гора 96. мјесто.

Одлазак ученика на међународну математичку олимпијаду финансијски су подржали Републички педагошки завод Републике Српске и Министарство за одгој и образовање Kантона Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Катарина Вуковић донирала косу дјеци обољелој од рака Катарина Вуковић донирала косу дјеци обољелој од рака
Биће упамћен по доброти и шалама: Одређен датум сахране доктора Бабића Биће упамћен по доброти и шалама: Одређен датум сахране доктора Бабића
Преминуо храбри љекар из Требиња Преминуо храбри љекар из Требиња
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  21h 18m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  3h 15m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  9h 29m
  3
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  4h 45m
  2
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  7h 35m
  0