Вук Јанковић бронзани на математичкој олимпијади у Јапану

12.07.2023. 14:41
0
ИЗВОР: radiotrebinje.com

Требињац Вук Јанковић освојио је бронзану медаљу на 64. Интернационалној математичкој олимпијади (ИМО), најпрестижнијем математичком такмичењу на свијету, која се ове године одржала у Јапану.

Талентовани петнаестогодишњак је овај резултат остварио у конкуренцији 600 математичара, узраста до 20 година из 112 земаља.

Вук је био дио Олимпијског математичког тима БиХ, у којем је било и пет средњошколаца, који су, захваљујући врхунском знању, нарочито из геометрије, освојили и једну сребрну и још три бронзане медаље те једну почасну похвалу.

Сребро је припало Андреју Kрчмару, ученику првог разреда средње школе, који је остварио најбољи индивидуални резултат ученика из Босне и Херцеговине још од 2014. године.

Бронзане медаље, поред Вука Јанковића, освојили су и Ервин Мацић, Мирнес Фехрић и Бењамин Мујкић, док је почасну похвалу добио Харун Алибеговић.

Босна и Херцеговина је освојила 36. мјесто, што је исти екипни резултат као претходне године, те најбољи у посљедњих 20 година. Најбоља је традиционално била екипа Kине, испред Сједињиних Америчких држава и Јужне Kореје. Србија је заузела 42. мјесто, Хрватска 52. мјесто, а Црна Гора 96. мјесто.

Одлазак ученика на међународну математичку олимпијаду финансијски су подржали Републички педагошки завод Републике Српске и Министарство за одгој и образовање Kантона Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    10h 50m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    13h 21m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 4m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    10h 56m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 11m
    0