Vuk Janković bronzani na matematičkoj olimpijadi u Japanu

12.07.2023. 14:41
0
IZVOR: radiotrebinje.com

Trebinjac Vuk Janković osvojio je bronzanu medalju na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, koja se ove godine održala u Japanu.

Talentovani petnaestogodišnjak je ovaj rezultat ostvario u konkurenciji 600 matematičara, uzrasta do 20 godina iz 112 zemalja.

Vuk je bio dio Olimpijskog matematičkog tima BiH, u kojem je bilo i pet srednjoškolaca, koji su, zahvaljujući vrhunskom znanju, naročito iz geometrije, osvojili i jednu srebrnu i još tri bronzane medalje te jednu počasnu pohvalu.

Srebro je pripalo Andreju Krčmaru, učeniku prvog razreda srednje škole, koji je ostvario najbolji individualni rezultat učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine.

Bronzane medalje, pored Vuka Jankovića, osvojili su i Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu dobio Harun Alibegović.

Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Najbolja je tradicionalno bila ekipa Kine, ispred Sjedinjinih Američkih država i Južne Koreje. Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto.

Odlazak učenika na međunarodnu matematičku olimpijadu finansijski su podržali Republički pedagoški zavod Republike Srpske i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    18h 48m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 32m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    12h 17m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    9h 16m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    9h 22m
    0