Вукановић пита да ли Српска Законом о непокретној имовини признаје Шмита

28.12.2022. 13:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Посланик СНСД Срђан Мазалица рекао је да је питање непокретне имовине која се користи за функционисање јавне власти најважније питање за Републику Српску.

Мазалица је рекао да је располагање имовином дефинитивно надлежност Републике Српске.

– Република Српска ту надлежност црпи из 9. јануара 1992. године – рекао је Мазалица данас током скупштинске расправе о Приједлогу закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, који је пред парламентом по хитном поступку.

Он је истакао да БиХ нема надлежност када је у питању имовина што значи да Република Српска може и мора да располаже са државном имовином на својој територији.

– То је нешто што је неспорно – истакао је Мазалица.

Посланик СДС Драгомир Васић сматра да предложено законско рјешење не даје право власништва над имовином Републици Српској и другим субјектима јавне власти.

– Ово законско рјешење је ипак одустајање од ранијег става да је предметна имовина власништво ентитета – рекао је Васић.

Посланик Покрета за државу Рамиз Салкић сматра да предложени закон представља модификовано рјешење претходног закона који је регулисао исту област којег је, како каже, оспорио високи представник и поништио Уставни Суд БиХ.

Посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић упитао је да ли овим законом Српска признаје Кристијана Шмита за високог представника.

Подсјетимо, Шмит је у априлу поништио Закон о непокретној имовини.

– Ако предлажете овај закон као реакцију на Шмита, значи да га признајете. Зашто не кажете: “Нећемо га мијењати, бићемо истрајни”. Што нисте вратили стари закон Жељке Цвијановић? Зашто нисте спровели одлуке НСРС о повртаку надлежности, гдје је Војска РС, Агенција за лијекове, Гранична полиција РС – пита он.

Предсједник Скупштине Ненад Стевандић је у име Клуба, поручио да је ово озбиљно питање, а не закон у којем се изводе позоришне представе.

– Бранимо се оним чиме имамо. Ми морамо заштити људе који књиже имовину. Морамо укњижену имовину да штитимо законом – истакао је он.

Члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић најавио је јуче да ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ у случају да НСРС усвоји Закон о непокретној имовини.

Коментари 0
Повезане вијести
"Руј" се прославља 119 година "Руј" се прославља 119 година
Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе! Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе!
Почела исплата пензија у Српској Почела исплата пензија у Српској
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 37m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    6h 0m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 33m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 30m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 21m
    0