Vukanović pita da li Srpska Zakonom o nepokretnoj imovini priznaje Šmita

28.12.2022. 13:50
0
IZVOR: srna.rs

Poslanik SNSD Srđan Mazalica rekao je da je pitanje nepokretne imovine koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti najvažnije pitanje za Republiku Srpsku.

Mazalica je rekao da je raspolaganje imovinom definitivno nadležnost Republike Srpske.

– Republika Srpska tu nadležnost crpi iz 9. januara 1992. godine – rekao je Mazalica danas tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je pred parlamentom po hitnom postupku.

On je istakao da BiH nema nadležnost kada je u pitanju imovina što znači da Republika Srpska može i mora da raspolaže sa državnom imovinom na svojoj teritoriji.

– To je nešto što je nesporno – istakao je Mazalica.

Poslanik SDS Dragomir Vasić smatra da predloženo zakonsko rješenje ne daje pravo vlasništva nad imovinom Republici Srpskoj i drugim subjektima javne vlasti.

– Ovo zakonsko rješenje je ipak odustajanje od ranijeg stava da je predmetna imovina vlasništvo entiteta – rekao je Vasić.

Poslanik Pokreta za državu Ramiz Salkić smatra da predloženi zakon predstavlja modifikovano rješenje prethodnog zakona koji je regulisao istu oblast kojeg je, kako kaže, osporio visoki predstavnik i poništio Ustavni Sud BiH.

Poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović upitao je da li ovim zakonom Srpska priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika.

Podsjetimo, Šmit je u aprilu poništio Zakon o nepokretnoj imovini.

– Ako predlažete ovaj zakon kao reakciju na Šmita, znači da ga priznajete. Zašto ne kažete: “Nećemo ga mijenjati, bićemo istrajni”. Što niste vratili stari zakon Željke Cvijanović? Zašto niste sproveli odluke NSRS o povrtaku nadležnosti, gdje je Vojska RS, Agencija za lijekove, Granična policija RS – pita on.

Predsjednik Skupštine Nenad Stevandić je u ime Kluba, poručio da je ovo ozbiljno pitanje, a ne zakon u kojem se izvode pozorišne predstave.

– Branimo se onim čime imamo. Mi moramo zaštiti ljude koji knjiže imovinu. Moramo uknjiženu imovinu da štitimo zakonom – istakao je on.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najavio je juče da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju da NSRS usvoji Zakon o nepokretnoj imovini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra Dan žalosti u Srpskoj Sutra Dan žalosti u Srpskoj
Prosječna neto plata u avgustu 1.286 KM Prosječna neto plata u avgustu 1.286 KM
Dublji džep treba i za kupus Dublji džep treba i za kupus
Najčitanije
 • Prijavljen muškarac iz Han Pijeska zbog klevete na „Fejsbuku“
  11h 41m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi na Ravnoj Romaniji teško povrijeđen vozač
  13h 14m
  0
 • Miloš Crnjanski - najpoetičniji srpski pisac, autor "Seoba"
  14h 21m
  0
 • Reakcija OBO „Ilidžanski borac“ na objavu Adnana Rondića
  9h 18m
  0
 • Osumnjičeni da su krali meso sa stočnog groblja pa ga prodavali
  9h 49m
  0