За 20 дана у ФБиХ без посла остало 12.411 радника

21.04.2020. 19:44
0
ИЗВОР: СРНА

Од почетка априла без посла је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ остало 12.411 лица, потврђено је из федералног Завода за запошљавање.

Директор федералног Завода за запошљавање Хелена Лончар рекла је на конференцији за новинаре да је на евиденцији Завода 31. марта било 307.197 лица, а 20. априла 319.608 лица.

Она је навела да се од појаве вируса корона на евиденцију Завода за запошљавање ФБиХ пријавило укупно 15.107 лица, од којих је 10.214 затражило новчану накнаду.

- Нико неће остати ускраћен за новчану накнаду, а ни за право на здравствено осигурање или докуп стажа - додала је Лончарева.

Она је рекла да ће отпуштени радници, којима послодавци нису уплаћивали доприносе, од Завода имати право на новчану накнаду, напомињући да је то одлука Врховног суда ФБиХ.

- Свима који се жале на службе које им нису дале рјешење да остваре то право, федерални Завод за запошљавање уважиће те жалбе и вратити службама на поновно поступање - додала је Лончарева.

Она је рекла да је усвојена одлука којом је омогућено запошљавање свим здравственим и социјалним установама које имају потребу за додатним кадром и њоме је прецизирано да се оне могу обратити службама за запошљавање које ће их упутити на који начин да аплицирају, односно остваре субвенцију на запошљавање кадра те врсте.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    2h 14m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 59m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    5h 0m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    7h 40m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    4h 33m
    1