За бруцоше слободна још 2.094 мјеста

16.08.2023. 09:20
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Свршени средњошколци који у првом року нису успјели да упишу жељени студијски програм добили су другу шансу, а према подацима јавних универзитета у Српској мјеста има још за 2.094 бруцоша, од чега половина на буџету.

Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву расписали су конкурсе за упис студената у прву годину првог циклуса студија за академску 2023/2024. годину у другом уписном року.

Након првог уписног рока, на бањалучком Универзитету будућим студентима на располагању је остало још 1.089 индекса, од чега 568 на буџету. Универзитет у Источном Сарајеву располаже са још 1.005 слободних мјеста, од којих ће школовање 528 бруцоша бити финансирано из буџета.

Највише мјеста, када је у питању бањалучки Универзитет, има на Медицинском факултету гдје је слободно још 273 мјеста, од чега је 209 на студијским програмима на енглеском језику.

Врата Природно-математичког факултета отворена су за 130 кандидата, а доста мјеста има и на Филолошком, Машинском, затим Факултету политичких наука те Архитектонско-грађевинско-геодетском и Електротехничком факултету.

Декан Филолошког факултета у Бањалуци Биљана Бабић казала је за “Глас Српске” да је интересовање на првом уписном року било на прошлогодишњем нивоу, док у другом очекују већи одзив кандидата, јер су током љетне паузе имали велики број упита за поједине студијске програме.

- Задовољни смо досадашњим одзивом и већ сад имамо довољан број уписаних студената тако да све студијске програме можемо без проблема реализовати. У другом уписном року очекујемо повећање броја уписаних, између осталог, на србистици - казала је Бабићева.

Додала је да су прошле године добили два нова студијска програма, односно синологију са акцентом на кинеском језику и романистику, гдје је извршено спајање француског и италијанског језика са два излазна профила.

Већи број уписаних очекују и на Пољопривредном факултету у Бањалуци. Продекан за наставу на овом факултету Весна Мрдаљ поручила је кандидатима, који још нису јасног опредјељења, да упишу неки од њихових студијских програма.

- На три студијска програма, односно биљна и анимална производња, те аграрна економија и рурални развој има укупно 52 слободна мјеста - казала је Мрдаљева.

Када је ријеч о слободним мјестима за упис на први циклус студија на Универзитету у Источном Сарајеву, највише индекса нуди Филозофски факултет, гдје су врата отворена за још 302 бруцоша на 17 студијских програма. Свршени средњошколци који се одлуче за Пољопривредни факултет на располагању имају 63 слободна мјеста, за три више него на Технолошком факултету у Зворнику.

Декан паљанског Економског факултета, гдје мјеста има још за 59 бруцоша, Марко Ђого рекао је да су од првог уписног рока, који је био на прошлогодишњем нивоу, очекивали више.

- У другом уписном року очекујемо још 15-так кандидата, као што је било прошле године. Од Владе РС смо за ову годину тражили и добили 114 мјеста за бруцоше, тако да је велика шанса да ће неких 20, 30 мјеста остати упражњено - казао је Ђого за “Глас”.

Додао је да их је ове године позитивно изненадио одзив на студијски програм Туризам и хотелијерство, гдје је остало још само осам мјеста.

- Нешто мјеста има и на студијском програму економија, док смо више очекивали од новог смјера дигитална трансформација, који је комбинација знања из ИТ области и економије. Вјерујем да је разлог то што је нови студијски програм па је мало ко чуо за њега - истакао је Ђого.

Пријемни испит

Пријаве за упис на оба јавна универзитета у Српској трајаће од 28. августа до 1. септембра, а кандидати се могу пријавити и електронским путем.

Пријемни испит биће одржан 4. септембра на већини факултета, док упис примљених кандидата почиње 11. и траје до 15. септембра.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 37m
    0
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    4h 44m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    10h 12m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    12h 26m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    13h 14m
    0