За "фарбање" ћирилице или латинице казне и до 1.000 КМ

30.03.2023. 10:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Свако ко се убудуће усуди да префарба (прецрта) или на неки други начин прекрије ћирилицу или латиницу на саобраћајним знаковима у БиХ биће новчано кажњен од 400 КМ, па чак до 1.000 КМ.

То предвиђа Приједлог закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја, који је у првом читању усвојио Дом народа БиХ, а којим се такође предвиђа и да ће информација о учињеном прекршају убудуће бити достављена надлежном тужиоцу.

Пооштравање казнене политике за "шарање" по ћирилици и латиници долази јер, како кажу предлагачи, постојеће казне од 100 до 300 КМ нису уродиле плодом, и због тога што је у свим дијеловима БиХ примјетно оштећење на саобраћајним знаковима, те да то због природе дјела може довести до узнемирености свих грађана.

- У члану 235. Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ додаје се нови став (5) који гласи: '(5) За прекршаје из тачке 22. став (1) овог члана којим је префарбан или на други начин прекривен натпис на једном од два присутна писма (латиничном, односно ћириличном), учинилац ће се казнити новчаном казном у износу од 400,00 до 1.000,00 КМ, а информација ће се доставити и надлежном тужилаштву - гласи усвојени приједлог допуна закона, који је у процедуру упутио посланик из претходног сазива Дамир Арнаут.

Делегат Клуба хрватског народа Златко Милетић рекао је током расправе да се увођењем овакве санкције може постићи ефекат.

С друге стране, Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат у Клубу српског народа, казала је за "Независне новине" да су измјене и допуне Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ усвојене у првом читању у Дому народа и да сада тече рок од 15 дана за подношење амандмана, којих ће сигурно бити, јер је, како тврди, усвојени текст у једном дијелу неспроводив, па самим тим и неприхватљив.

- Не можемо полазити од претпоставке да починиоци неког прекршаја или кривичног дијела неће бити пронађени, него морамо предузети могуће мјере. Сврха свих закона има своју превентивну, али и казнену компоненту, а ми се надамо да ће се смањити, ако не и потпуно обуставити појава префарбавања дијелова или читавог саобраћајног  знака, посебно имајући на уму да се то јако често дешава када су у питању називи населјених мјеста написани ћирилицом  - поручила је Новаковић Бурсаћ.

Да ова прича, нажалост, има много основа, за "Независне новине" свједочи и Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Он каже да се небројено пута на територији Федерације БиХ суочио са прешараним натписима на саобраћајним знаковима, а да починиоци тих дјела никада нису пронађени, односно да се све завршавало са НН починиоцем/има.

- У свим кантонима, без обзира на то да ли су већински бошњачки или хрватски, примјетно је да су ћирилични натписи префарбани или обрисани. То је изражено у свим насељима, чак и у онима гдје су Срби већински народ. Полиција никада није успијевала да пронађе починиоце, иако се ради о локалцима, који су познати по вршењу кривичних дјела. Зато се надам да ће полиција јаче поступати по питању проналаска тих људи, јер овдје није у питању само прекршај из области угрожавања безбједности саобраћаја, већ кривично дјело из области вјерске мржње према православцима, јер су Срби највише корисници ћириличног писма - категоричан је Радановић.

Он тврди да Одбор нема информације да су у Републици Српској забиљежени случајеви прецртавања латинице, док је ћирилица пребрисана чак и на улазу у Сарајево.

Исто тако, Радановић тврди да ни новчане казне од 1.000 КМ неће ријешити проблем.

- Казне у новцу нису проблем, већ је проблем у непоступању полиције и тужилаштава у ФБиХ. Ви можете прописати казну и 10.000 и 20.000 КМ, али шта имамо од тога кад нема починиоца, и све се заврши на НН лицу. Желимо починиоце - јасан је Радановић.

Да починиоци остају некажњени, за "Независне новине" свједоче и из ЈП "Цесте Федерације БиХ". Истичу да апсолутно подржавају допуне закона и пооштравање казни, јер је досадашња пракса била таква да на одређеним подручјима у ФБиХ имају константан проблем уништавања саобраћајних знакова.

- Односно фарбања ћириличних, а у мањој мјери и латиничних назива насељених мјеста, али и путоказних табли. Осим фарбања назива насељених мјеста, саобраћајни знакови су честа мета разних врста уништавања - наводе из  ЈП "Цесте ФБиХ", те додају:

- У оквиру редовног одржавања врше се замјене дијелова знакова или се они чисте одређеним хемикалијама. Желимо напоменути да приликом чишћења хемикалијама долази до смањења ретрорефлексије саобраћајне сигнализације, која након више чишћења буде скроз уништена, а самим тим и прометни знак неупотребљив. Нажалост, чак и након чишћења, врло брзо долази до поновног фарбања натписа.

Коментари 0
Повезане вијести
Српски језик у школама у Гламочу након готово три деценије Српски језик у школама у Гламочу након готово три деценије
Враћање ћирилице у државне институције Црне Горе Враћање ћирилице у државне институције Црне Горе
Ћирилица се некада бранила животом: Учитељи су рекли не латиници и спасили српске јуначке пјесме Ћирилица се некада бранила животом: Учитељи су рекли не латиници и спасили српске јуначке ...
Најчитаније
  • Локални избори 2024: Одржани локални избори у БиХ
    7h 13m
    4
  • Град Источно Сарајево: До 15.00 часова највећа излазност у Трнову
    5h 20m
    0
  • Град Источно Сарајево: До 11.00 часова највећа излазност у Трнову
    8h 47m
    1
  • Погледајте графикон о промјени броја бирача у односу на локалне изборе 2020. године
    8h 17m
    0
  • Сутра празник Свете Текле
    13h 12m
    0