За одређене индустријске купце од сутра скупља струја

31.08.2019. 14:55
0
ИЗВОР: Срна

Цијена електричне енергије за одређене индустријске купце у Републици Српској од сутра ће бити већа, а за грађане неће бити поскупљења, најавио је данас генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић.

Петровић је навео да је до промјене цијена дошло код нешто мање од 200 купаца, те да је највиша понуђена цијена за неке купце 50 евра, а најмања 35 евра, док код 960 купаца није мијењана и остала је 31,23 евра.

Он је напоменуо да у поноћ истиче рок за избор снабдијевача, те подсјетио да су индустријски купци од јуна имали могућност да изаберу снабдијевача, те да је “Електропривреда” до данас потписала укупно 1.165 уговора од 1.174 купца.

– Нисмо потписали уговоре са девет субјеката и знамо да су два субјекта нашла другог снабдијевача који се налази у Републици Српској. Можемо да констатујемо да је “Електропривреда Републике Српске” наставила снабдијевање 99,23 одсто индустријских потрошача – рекао је Петровић новинарима у Требињу.

Петровић је нагласио да “Електропривреда Српске” остаје најповољнији понуђач у региону.

– Направили смо пословну политику гдје смо, као државно предузеће, креирали категорије у које су сврстана 1.174 купца. Направили смо шест категорија – рекао је Петровић и додао да су тачне цијене струје по категоријама тајне, објаснивши то пословном политиком предузећа.

Петровић је подсјетио да је Регулаторна агенција за електричну енергију у марту ограничила могућност снабдијевања купаца на напонским нивоима од 110, 35 и 10 киловата на начин да су до 1. септембра дужни да обезбиједе свог снабђевача електричном енергијом.

Он је објаснио да у Републици Српској постоје укупно 24 снабдијевача, а да је “Електропривреда Српске”, матично предузеће Требиње, једино државно предузеће.

– Имамо лиценцу за обављање дјелатности – снабдијевање. То значи да можемо да прилазимо свим купцима на овим напонским нивоима. У складу са одлуком из марта о отварању тржишта за ове купце, формирали смо Дирекцију за снабдијевање унутар привреде Српске и у јуну обавјестили дистрибутивна предузећа да нам доставе спискове свих купаца да бисмо били у могућности да им дамо понуду за куповину електричне енергије – појаснио је Петровић.

Он је додао да је ово био посљедњи тренутак за отварање тржишта.

– Имали смо могућност да ово тржиште проради 1. јануара 2016. године када су се стекли сви законски услови. То до сада није урађено и тиме је “Електропривреда Републике Српске” субвенционисала индустријске потрошаче са више од 100 милиона КМ само зато што није повећавала цијене у односу на данашњу цијену коју смо понудили купцима – подсјетио је Петровић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ
„Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ „Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    17h 32m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    15h 1m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    9h 15m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    14h 19m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    5h 27m
    0