Зa Петровдан отварање "Kалиновачке куће"

02.04.2023. 12:33
1
ИЗВОР: srna.rs

У центру Калиновика ускоро ће почети изградња "Kалиновачке куће" у којој ће се продавати домаћи производи са подручја ове локалне заједнице, рекао је Срни начелник општине Радомир Сладоје и додао да је у плану и електрификација Зеленгоре, за шта је обезбијеђен кредит од 1.500.000 КМ.

Сладоје истиче да је идеја за "Kалиновачку кућу", за чију градњу и опремање ће бити потребно око 100.000 КМ, настала на основу "Херцеговачке куће" у Требињу и Источном Сарајеву.

- Тренутно рушимо једну стару кућу у центру и на том мјесту ће бити саграђена `Kалиновачка кућа`. У њој ће се продавати производи наших пољоприведника које општина субвенционише. Сматрам да то има велики потенцијал с обзиром на планирану градњу туристичког комплекса на Зеленгори - истакао је Сладоје.

Према његовим ријечима, план је да "Kалиновачка кућа" буде свечано отворена 12. јула, на Дан и крсну славу општине Петровдан.

Сладоје је најавио да ових дана почиње куповина кока носиља и товне прасади за газдинства, те набавка око 40 пластеника.

- Подстицаје пољопривреди увезујемо са развојем туризма. Почињемо и проширење путева и пропуста према Зеленгори, јер ове године очекујемо почетак градње бар 30 до 40 викендица на овој планини - навео је Сладоје.

Он је најавио да би у мају требало да се зна на који начин ће бити обављена електрификација на Зеленгори.

- Вјероватно ћемо у тај посао ући заједно са Владом Републике Српске, пошто је без струје на Зеленгори тешко имплементирати неке веће пројекте, као што је хотел и ски-лифт. За тај посао на рачуну имамо кредитна средства од 1.500.000 КМ, али се ипак надамо подршци Владе - рекао је Сладоје.

Сладоје је најавио да ће крајем маја бити завршена градња резервоара за воду на дијелу Зеленгоре гдје ће бити грађен туристички комплекс, након чега ће радници општинског комуналног предузећа почети са развођењем водоводне и канализационе мреже до нових објеката који буду изграђени.

Ускоро ће, додаје Сладоје, са Удружењем "Гардијско срце" у Калиновику почети градња мањег парка, као и обнова дјечијег игралишта.

- То су све пројекти који ће бити завршени у наредних неколико мјесеци и за које смо у буџету за ову годину обезбиједили око 600.000 КМ. У тај износ не улази електрификација, као ни вода и канализација, што финансирамо од новца добијеног од продаје парцела на Зеленгори - рекао је Сладоје.

Он је истакао да општинска управа дио средстава од продаје парцела на Зеленгори улаже у инфраструктуру у Калиновику.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Milica 02.04.2023. 19:15
    Bravo,dragi moji Kalinovcani.Radujem se svakom vasem napredku i uspjehu.Ja sam sa Korduna, a za vas me vezao,neraskidivom sponom, jedan vas Kalinovcan.Veliki pozdrav.
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 5m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 16m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 2m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 24m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 38m
    3