За потпуну забрану рада недјељом 94,31 одсто грађана

11.12.2019. 19:59
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За потпуну забрану рада недјељом у трговини гласало је 94,31 одсто анкетираних грађана Републике Српске, показали су резултати анкете "Рад недјељом у трговини", коју је спровео Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС.

- У анкети је укупно гласало 1.565 грађана, од којих је за потпуну забрану рада недјељом у трговини гласало 1.476 грађана или 94,31 одсто. За ограничење рада на прву смјену гласало је 56 грађана или 3,58 одсто, док су 33 грађана или 2,11 одсто гласала да се рад дозволи без ограничења - показују резултати спроведене анкете.

Анкета је спроведена путем интернет сајта Савеза синдиката РС и путем странице овог синдиката на друштвеној мрежи Фацебоок.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, рекао је да траже потпуну забрану недјељом, за шта је потребно доста времена, те да су спремни пристати и да се за први корак ограничи рад недјељом, али да ће наставити своју акцију до потпуне забране.

- У анкети смо чули глас народа и за нас је ово фантастичан податак који нам даје снагу да наставимо даље с овом иницијативом. Због тешког положаја радника у трговини, немогућности нормалног функционисања, због одлива радне снаге из ове области, кренули смо с овим активностима - каже Савановић.

Наредних дана очекује се и позитиван став Савеза општина и градова РС који би требало на сједници Предсједништва да разговарају о овој иницијативи.

Напоменуо је да је просјечна септембарска плата радника у трговини износила 711 КМ, у коју улази и топли оброк те превоз.

- Плате за пекаре и месаре су око 800 КМ, али можемо рећи да више од 60% људи у трговинама има плату до 700 КМ са додацима - рекао је Савановић те нагласио да за послодавце нема оправдања када кажу да ће обустава рада недјељом довести до отпуштања радника, а да ће трговина пропасти и изгубити профит.

- Петак је дан кад се највећи промет остварује, а промет недјељом је 50 одсто мањи него радног дана - објашњава Савановић.

Каже да већ имају зелено свјетло од појединих послодаваца, а да највећи проблем и бунт стварају власници великих тржних центара који нису из РС.

Додао је да су рад недјељом на неки начин већ обуставили или ограничили Вишеград и Мркоњић Град, те поручио да радно вријеме током празника треба регулисати како би се заштитили и радници у трговини.

Ђуро Амиџић, члан Републичког одбора овог синдиката, рекао је да радници у трговини раде у тешким условима, а посебно трговкиње, те да влада опште незадвољство радника у трговини.

- У трговини се појавио проблем неквалификоване радне снаге, јер радници нису задовољни, мале су плате, није плаћен ноћни рад. Тамо гдје нема синдикалних организација послодавци врше свакодневни притисак - рекао је он.

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС, рекао је да су већ раније обавили разговоре са релевантним синдикатом, а да ће ова иницијатива бити разматрана на сједници Предсједништва између 20. и 30. децембра.

- Радно вријеме викендом и недјељом јесте у надлежности јединица локалне самоуправе и ми смо ти који одређујемо радно вријеме. Тешко је обећати да ћемо одмах у старту ићи у потпуну забрану рада недјељом те без имало устезања мислим да нећемо успјети постићи договор да се он у потпуности забрани, али су могуће неке врсте ограничења радног времена, специјализованих продавница и слично. Нема шансе да ће обустава бити јединствен став - каже Ћосић.

Дивна Аничић, начелница општине Мркоњић Град, рекла је да је у овој општини рад недјељом у трговинама већ одавно ограничен до 15 часова, након скупштинске одлуке донесене у ранијем периоду, те да није ријеч ни о каквој новијој одлуци.

- Мој лични став је да не треба да се ради недјељом, али то је скупштинска одлука и мислим да би то требало да се уреди законом, а не да се оставља на могућности општинама. Код нас све нормално функционише на овај начин, а мислим да би нормално функционисало и да се уопште не ради недјељом - каже Аничићева.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Скраћују рад недјељом: Савез општина и градова подржао иницијативу Синдиката трговине Скраћују рад недјељом: Савез општина и градова подржао иницијативу Синдиката трговине
Трговци у Српској корак ближе нерадним недељама Трговци у Српској корак ближе нерадним недељама
Ко у Српској има најмање плате Ко у Српској има најмање плате
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    3h 39m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    16h 16m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    20h 4m
    0
  • Крађа у Палама
    1h 57m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 48m
    0