За седам дана 12 случајева тешке респираторне инфекције у РС

25.11.2019. 09:17
0
ИЗВОР: Srpska.info

У прошлој седмици домови здравља у РС пријавили су 3.418 акутних респираторних инфекција (ARI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 458.

У болницама у РС у овој седмици пријављено је 12 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), саопштено је из Института за јавно здравство РС.

– Тестирана су два SARI узорка и два ILI узорка, од којих ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце. Од почетка сезоне од узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у РС, ниједан није био позитиван на вирусе грипа – кажу у ИЈЗ и подсјећају да је у овом институту  започела вакцинација против инфлуенце за сезону 2019/2020.

– Набавили смо 3.000 доза вакцина за категорије које желе да се вакцинишу по сопственом избору, док је у сарадњи са Фондом за здравствено осигурање набављено 15.000 доза за категорије становништва које су ослобођене плаћања вакцине. Ове године је набављена “четворовалентна” вакцина, направљена за заштиту од два типа А и два типа Б вируса инфлуенце. Ова вакцина смањује могућност неподударности вируса кориштених за производњу вакцине са вирусима који преовладавају у циркулацији међу становништвом – истичу у ИЈЗ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Домови здравља пријавили 3.637 акутних респираторних инфекција Домови здравља пријавили 3.637 акутних респираторних инфекција
ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто
Празници напунили АРИ и ковид амбуланте у Српској Празници напунили АРИ и ковид амбуланте у Српској
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 46m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 30m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 43m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 57m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 49m
    0