За смањење ПДВ-а и укидање акцизе потребно најмање пола године

10.03.2022. 13:07
3
ИЗВОР: Capital

Грађани Босне и Херцеговине ефекте мање стопе ПДВ-а и укидања акциза на гориво могу да очекују најраније за шест мјесеци и то под условом да га хитно усвоји Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и да наредних дана ступи на снагу.

Само Управи за индиректно опорезивање треба најмање пола године да се прилагоди новој пореској политици која је дефинисана кроз допуне Закона о ПДВ-у који је јуче усвојен у Парламенту БиХ.

Међутим, ријеч је о најоптимистичнијој могућој прогнози која подразумијева да нема политичке опструкције и било каквог успоравање техничког процеса увођења три умјесто постојеће једне стопе ПДВ-а.

Начелник одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић појашњава за портал ЦАПИТАЛ како ће се због укидања јединствене стопе ПДВ-а морати мијењати софтвер који ју је обрачунавао.

-Један софтвер прати царину, јер се ту опорезују сви производи који улазе у БиХ, а други прати систем ПДВ-а у унутрашњем промету. Сви производни су класификовани и морају се анализирати како би им се одредила стопа - каже Ковачевић.

Ипак, према његовим ријечима, за тако нешто нема новца и потребно је хитно дјеловати.

-Институције Босне и Херцеговине су на привременом финансирању већ трећу годину заредом, а у привременом финансирању нема средстава за измјене софтверских рјешења. Значи, морао би се усвојити буџет да би Управа добила новац за тако нешто и да би покренула процедуру око цијеле надоградње софтвера - каже он.

Појашњава како ће пуне руке посла имати и порески обвезници који су у систему ПДВ-а. Наиме, према његовој оцјени они ће морати ангажовати софтверске куће које прате њихов рад како би то све примјенили, како у малопродаји тако и у књиговодству.

Каже како ће прије примјене нових стопа, све морати бити јасно и прецизно дефинисано.

-Мораћемо одредити који су то производи који ће бити опорезовани стопом од пет одсто, који су то производи луксузни на које се примјењује стопа од 22 одсто и да ли ће и на које производе остати стандардна стопа од 17 одсто - казао је Ковачевић за ЦАПИТАЛ.

Иначе, политичари су задатак класификације пребацили у руке УИО БиХ која би како се очекује требала да формира радну групу која би се бавила овом проблематиком.

-У систему не смије бити простора за манипулације и нејасноће - закључио је Ковачевић.

Подсјећамо, на јучерашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојен је Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додатну вриједност (ПДВ).

Закон је разматран по хитном поступку, а подржало га је 27 парламентараца, против није гласао нико, суздржана су била четири парламентараца.

Заступници СДС-а предложили су да се по сниженој стопи ПДВ-а од пет одсто опорезује промет добара и услуга и увоз добара, и то лијекова, брашна, хљеб добијен од свих врста брашна, млијеко и млијечни производи, јестива уља, јестиве масноће животињског и биљног поријекла, со, шећер и хомогенизована дјечија храна.

С друге стране овим законом предвиђено је да се по вишој стопи ПДВ-а од 22 одсто опорезују висококвалитетна вина и алкохолна пића, висококвалитетне цигарете и цигарилоси, луксузни парфеми, одјећа и обућа од крзна, накит и сродни производи, сатови врхунски електрични или оптички апарати, луксузна возила, умјетничка дјела, оружје итд.

Тренутна стопа ПДВ-а у БиХ је 17 одсто на све производе без обзира на то да ли су основни или луксузни.

 

Д. Товиловић

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Ma 11.03.2022. 13:04
    Ovo je totalna ludnica, cuj 6 mjeseci dotad ko ziv ko mrtav.
  • Generic placeholder image
    To sam ja 11.03.2022. 12:24
    Mi smo u trecem svjetskom ratu vec dvije godine, samo sto u ovom ratu ne ubija metak.
  • Generic placeholder image
    Goran 10.03.2022. 19:45
    Za 6 mjeseci moze poceti treci svjetski rat,tada akcize nece nikome pasti ma pamet.Toliko o tome.
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 32m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 7m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 54m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    15h 8m
    2
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 5m
    0