За старо злато и накит нема кризе

02.04.2021. 08:56
0
ИЗВОР: Глас Српске

Да за скупоцјени накит, злато и драгуљарске предмете нема кризе потврђује податак према којем је у прва два мјесеца ове године у БиХ увезено тих предмета у вриједности од 6,12 милиона марака, што је дупло више у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у јануару и фебруару ове године на домаће тржиште стигло је највише ломљеног злата и других племенитих метала, док су на другом мјесту драгуљарски предмети. У истом периоду прошле године БиХ је увезла тих производа у вриједности од 3,06 милиона марака.

А да становници БиХ и те како много пажње придају скупоцјеном накиту и украшавању потврђује податак УИО да је у протеклих седам година увезено злата и драгуљарских предмета “тешких” 88,7 милиона марака.

Упоредо са увозом порастао је и извоз, па је у јануару и фебруару ове године БиХ извезла племените метале у вриједности од 8,52 милиона марака, док је у истом периоду лани пласман био “тежак” 4,91 милион марака. Према подацима УИО, за седам година БиХ је извезла старог злата и накита у вриједности од 109 милиона марака. Извршни директор Удружења економиста RS SWOT Саша Грабовац рекао је за “Глас Српске” да је уобичајено да и у вријеме кризе постоје људи који профитирају и који и кроз редовно пословање остварују приходе који нису угрожени.

- Криза попут ове са пандемијом вируса корона не утиче подједнако на све дјелатности. Куповна моћ код одређеног броја грађана не смањује се без обзира на околности. Вјероватно добар дио грађана види улагање у злато и скупоцјене предмете као начин чувања вриједности новца - казао је Грабовац.

Додао је да је улагање у некретнине довело до пораста цијена, те да људи добар дио свога новца улажу и у куповину скупоцјених предмета.

- Камате на штедњу у банкама су такве какве јесу, дестимулативне, а с обзиром на цијелу ситуацију, од 15 до 20 одсто вриједности новца се изгуби за пет година. Грађани траже неко улагање како би сачували вриједност, а евидентно је да цијене злата расту у посљедње вријеме - рекао је Грабовац.

Појашњава да је све то разлог зашто је у посљедње вријеме све више оних који купују злато и друге предмете од племенитих метала.

Сатови

Према подацима УИО, у прва два мјесеца ове године БиХ је увезла и ручне, џепне и друге личне сатове у вриједности 1,71 милион марака. У протекле четири године на домаће тржиште стигли су сатови “тешки” готово 40 милиона марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    17h 27m
    10
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    4h 27m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    4h 31m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    16h 15m
    0