За тешка обољења 12 лијекова на листи за издавање на рецепт

02.02.2023. 15:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Нових 12 лијекова за поједина тешка обољења уврштено је данас на листу А1 нерегистрованох лијекова који се издају на рецепт како би родитељи дјеце која користе ове терапије наставили да остварују право на рефундацију трошкова, саопштено је из Фонда здравственог осигурања.

- Ријеч је о лијековима за епилепсију, лупус, аутоимуне болести, Вилсонову болест и друге - појаснили су из Фонда и додају да су ти лијекови неопходни у лијечењу, а немају алтернативу.

У саопштењу додају да је на листу А лијекова који се издају на рецепт уврштен и нови дијететски препарат - храна за бебе алергичне на протеине крављег млијека /Novalac Allernova AR и Aptamil Allergy Digestive Care/, која ће родитељима бити доступна у апотекама у потпуности на терет Фонда.

Из Фонда су навели да ће се мијењати прописи који уређују ову област како би се прилагођавали потребама осигураника, а од фармацеутских компанија очекују да покажу већу заинтересованост за регистрацију лијекова у БиХ како би се побољшала њихова доступност, нарочито за осјетљиву дјечију популацију.

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске јуче је одржан састанак министра Алена Шеранића са представницима Фонда и Универзитетског клиничког центра и Удружења дјеце са потешкоћама у развоју Градишка, те Савеза за ријетке болести Републике Српске, на којем је разговарано о процедурама рефундације трошкова лијекова.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 18 беба Српска богатија за 18 беба
Радници Српске због дугова остали без осигурања Радници Српске због дугова остали без осигурања
Данас Духовске задушнице Данас Духовске задушнице
Најчитаније
 • Димљени козји деликатес сир Марка Николића из Сокоца (ФОТО)
  22h 10m
  0
 • У судару аутобуса и аутомобила повријеђено десеторо дјеце
  5h 0m
  1
 • Радници Српске због дугова остали без осигурања
  9h 5m
  0
 • Анђела Вуковић на папиру оживљава ликове из књижевних дјела (ФОТО)
  8h 6m
  0
 • Служен парастос за 24 свирепо убијена српска цивила
  5h 45m
  2