За три мјесеца на путевима у РС изгубљен 41 живот

01.09.2019. 09:28
0
ИЗВОР: АТВ

Тешке саобраћајне несреће на путевима Републике Српске упозоравају да опреза никад није доста. Брзина, густ саобраћај и вожња под утицајем алкохола најчешћи су узроци повећаног броја несрећа у љетним мјесецима. Цесте су у јуну, јулу и августу однијеле 41 људски живот.

Цифра је вртоглава, али ипак боља него прошле године када је за три мјесеца у аутомобилима погинуло 48 особа. Неопходно је да се још више ради на развијању свијести и саобраћајне културе, кажу из МУП-а. 

-Управо ови показатељи говоре да је стање саобраћане културе на врло ниском нивоу. Да учесници у саобраћају нису свјесни своје одговорности, а самим тим нису свјесни посљедица саобраћајне незгоде - каже Милан Саламадија, инспектор у Управи полиције МУП-а РС.

Да МУП ради свој посао показује чињеница да је 2 и по хиљаде возача искључено из саобраћаја због вожње под дејством алкохола што је скоро дупло више него лани. Не зна се колико је због тога саобраћајних несрећа спријечено, али се зна да је дало резултате. 

Дуал радари, пресретачи и полицијске патроле ипак су уродиле плодом. На путевима Републике Српске у 3 најкритичнија мјесеца у години забиљежено је око 200 мање саобраћајних несрећа у односу на исти период лани. Побољшање би се, на дионици од Добоја до Бањалуке, могло приписати и изградњи ауто-пута 9. јануар, на којем је саобраћај све гушћи а вожња сигурнија.

Ауто-путеви не представљају проблем, него они магистрални. У Републици Српској идентификовано је 45 опасних дионица, три се издвајају по броју трагедија. То су Ивањска-Шарговац, Карановац-Црна Ријека и Подновље-Шешлије. Из Агенције за безбједност саобраћаја кажу да рјешење постоји. 

-С обзиром да је Министарство саобраћаја и веза кроз правилник обавезало управљаче пута да најмање 5 одсто од средстава плаћања регистрације издвајају за санације опасних мјеста, надамо се да ће се осим ова прва три најопаснија мјеста ићи у санацију и осталих опасних мјеста на путевима гдје се често дешавају саобраћајне незгоде - рекао је Милија Радовић, директор Агенције за безбједности саобраћаја РС.

72 погинулих на милион становника је стопа смртности у саобраћају у БиХ. Већу има само 5 европских земаља, међу којима је и Хрватска. 

Коментари 0
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  11h 25m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  11h 30m
  1
 • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
  12h 22m
  0
 • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
  12h 36m
  0
 • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
  23h 25m
  0