За три мјесеца трошак прехране по домаћинству скочио за 106 КМ

04.07.2022. 08:34
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Од избијања руско-украјинске кризе грађани Српске се суочавају са незапамћеним поскупљењима, а најтеже им, свакако, падају чести скокови цијена хране и горива, које никада нису биле више.

Подаци Савеза синдиката Републике Српске показују да је у фебруару ове године синдикална потрошачка корпа коштала 2.079, док се њен износ у мају попео на 2.188 КМ. У овом периоду, трошак прехране за четворочлану породицу порастао је са 847 на 953 марке.

Ништа чудно, с обзиром на то да нас свако мало дочекају више цијене у маркетима и на бензинским пумпама.

У односу на фебруар, корпа је поскупила за 109, док је просјечна плата у овом период порасла за 14 КМ.

– Ово је незапамћено. Литра уља нема испод 5,7 КМ, а литар горива скоро је 3,6 КМ. И друге намирнице стално поскупљују, тако да за исто пара може да се купи све мање робе. А плате код приватника одавно исте. Тачно смо дошли у позицију да, и кад је ријеч о оним најосновнијим робама, вагамо шта ћемо и колико купити. Али, дај боже да не буде и горе – каже Марина К, кројачица из Бањалуке.

Подаци завода за статистику Републике Српске показују да је годишња инфлација у мају у Српској достигла рекордних 13,2 одсто, а највише је поскупио превоз 31,2 одсто, те храна – 21,8 одсто.

Тачније, вриједност 100 марака је слетјела на 88,4, што значи да су поскупљења у овом периоду “појела” 11,6 КМ. Просјечна плата је у мају ове године у Српској износила 1.105 КМ, али, с обзиром на инфлацију, за овај износ можемо да купимо мање роба и платимо мање услуга него што смо то у мају лани могли за 981 КМ, колико је износио републички просјек.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 18m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    14h 10m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    8h 1m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 46m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 47m
    0