За војничке униформе дају 28,4 милиона КМ

16.12.2022. 08:58
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Припадници Оружаних снага (ОС) БиХ требало би да добију нове униформе, за шта је у овој и наредних десет година предвиђено укупно 28.405.000 КМ.

Подсјетимо, о стању униформи које користе припадници ОС БиХ "Независне новине" су недавно писале, када су нам војници испричали да су оне похабане, те да се чизме дословно распадају.

Судећи према документацији Министарства одбране (МО) БиХ, приједлог је да се за ову годину 800.000 КМ неутрошених средстава преусмјери у ту сврху, плус у наредних девет година из буџета одвоји по 2.840.500 КМ, а затим 2032. године још 2.040.500 КМ.

У образложењу Приједлога одлуке о одобравању вишегодишњег пројекта "Осигурање набавке нове теренске одоре ОС БиХ", који је у процесу консултација, наведено је да су до сада ОС БиХ кроз програм ФМС опремане и надопуњаване јединственом теренском униформом од стране САД.

Како се додаје, с обзиром на то да је тренутни дизајн, који користи ОС БиХ, престао да буде дио опреме ОС САД, не постоји могућност даљег опремања ОС БиХ.

ОС БиХ је, подсјетимо, још 2014. године формирао Тим са чијим радом је започео процес усвајања новог дизајна теренске униформе ОС БиХ. 

- Током 2018. године усвојен је нови дизајн, те су у буџету за 2020. годину планирана средства за почетак набавке теренских униформи за ОС БиХ - наводе из МО БиХ.

Из МО БиХ признају да су залихе јединствених теренских униформи, добијених кроз програм ФМС и набавку, исцрпљене, "пошто није било занављања због ограничених буџетских средства".

Притом подсјећају да су у буџету за 2020. годину планирана средства за набавку једног дијела униформи по новом дизајну, а упоредо са тим процесом измијењен је Правилник о униформама у ОС БиХ и у марту 2020. године одобрени су технички услови за нову теренску униформу, обућу и доње рубље.

- С обзиром на то да одобрени оквир буџетских средстава не може осигурати опремање ОС БиХ униформама, МО БиХ је донио одлуку да се предложи опремање ОС БиХ униформама кроз вишегодишњи пројекат. Усвајањем вишегодишњег пројекта осигурале би се претпоставке да набавка предвиђених средстава буде реализована захтијеваном динамиком - истичу из МО БиХ.

Исказали су и преглед потреба, гдје је наведено да је у питању по 13.000 теренских униформи, комплета чизама и доњег веша.

- На основу искустава у протекле три године и добијених понуда за израду јединствених теренских униформи, цијена једног комплета износиће око 2.185 КМ без ПДВ-а. С обзиром на глобални поремећај цијена на тржишту, могућа су повећања цијена у периоду трајања вишегодишњег пројекта - упозоравају из МО БиХ.

Све ово, међутим, није превише обрадовало садашњег војника ОС БиХ.

- Униформе су јако старе и нове ће нам свакако добро доћи, али ко зна шта ће се од тога обистинити, и што је кључно, кад ће се десити - прича овај војник за "Независне новине".

Узеир Шандал, синдикалац у Министарству одбране БиХ, каже да је ријеч о јако битној војној опреми.

- Униформа позитивно дјелује на припаднике ОС БиХ, како морално и људски, тако и борбено - рекао је Шандал за "Независне новине".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Hahahaha 16.12.2022. 10:31
    Do zla boga da su SAS
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци? Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
Без новца нема избора Без новца нема избора
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    9h 43m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 1m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 20m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    4h 28m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 16m
    0