Забрана кретања у дане Васкрса с циљем спречавања ширења вируса корона

15.04.2020. 20:22
0
ИЗВОР: СРНА

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак о забрани кретања у дане Васкрса ради спречавања ширења вируса корона у Републици Српској, а забрана ће бити на снази од петка 17. априла у 15.00 часова до суботе у 5.00 часова, те од суботе 18. априла у 15.00 часова до понедјељка 20. априла у 5.00 часова.

Из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу саопштено је да се забрана не односи на здравствене раднике који су на задатку, лица којима је неодложно потребна здравствена помоћ, припаднике Министарства унутрашњих послова Српске који су на задатку, друге припаднике агенција за провођење закона и организација која врше јавна овлашћења, који су на задатку, те лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада.

Забрана се не односи ни на лица којима Министарство унутрашњих послова Републике Српске изда дозволу за кретање, нити на домаће и стране превознике који врше превоз ствари у друмском саобраћају уз предочавање доказа о вршењу превоза (потврда о потреби кретања, потврда о ангажовању возача, међународни товарни лист-ЦМР, отпремница, путни налог).

За реализацију овог закључка, који ступа на снагу даном доношења, задужује се Министарство унутрашњих послова.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и закључак о дозволи кретања лицима са навршених 65 и више година живота.

Како се појашњава, овим лицима се дозвољава кретање сутра од 7.00 до 10.00 часова ради куповине основних животних намирница, лијекова и обављања послова у банкама, умјесто у петак 17. априла који је нерадни дан у Републици Српској.

Препоручује се лицима млађим од 65 година да у овом периоду не обављају куповину, нити послове у банкама.

У саопштењу се наводи да су власници трговачких радњи, апотека и руководство у банкама дужни да се строго придржавају утврђених мјера заштите које се односе на дезинфекцију, социјално растојање и боравак у просторији до три лица.

- Препоручује се власницима трговачких радњи, апотека и руководству у банкама да у наведеном периоду ради заштите здравља лица са навршених 65 и више година и спречавања ширења болести изазване новим вирусом корона, пружају услуге искључиво тим лицима - наведено је у саопштењу.

За реализацију овог закључка задужује се Министарство унутрашњих послова. Закључак ступа на снагу даном доношења, а примјењиваће се 16. априла.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и закључак о одгађању екскурзија и школа у природи.

Како се појашњава, овим закључком одгађају се све активности око реализације екскурзија и школа у природи за основне и средње школе планиране у априлу, мају и јуну због појаве болести изазване новим вирусом корона, а због опасности за здравље ученика и наставника.

Задужују се директори основних и средњих школа у Републици Српској да, у школама у којима је то могуће, организују екскурзије и школе у природи чим се за то стекну одговарајући услови.

- Директори основних и средњих школа у Републици Српској се задужују да спроведу све потребне активности на начин да, када се стекну одговарајући услови за извођење екскурзија и школа у природи, припреме одговарајуће анексе уговора, а уз претходну сагласност Републичког педагошког завода на програм екскурзије или школе у природи - наводи се у саопштењу.

3а реализацију овог закључка задужују се основне и средње школе у Републици Српској.

Надзор над спровођењем овог закључка, који ступа на снагу даном доношења, врше Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 46m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 51m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 19m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 53m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    1h 58m
    0