Zabrana kretanja u dane Vaskrsa s ciljem sprečavanja širenja virusa korona

15.04.2020. 20:22
0
IZVOR: SRNA

Republički štab za vanredne situacije donio je danas zaključak o zabrani kretanja u dane Vaskrsa radi sprečavanja širenja virusa korona u Republici Srpskoj, a zabrana će biti na snazi od petka 17. aprila u 15.00 časova do subote u 5.00 časova, te od subote 18. aprila u 15.00 časova do ponedjeljka 20. aprila u 5.00 časova.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da se zabrana ne odnosi na zdravstvene radnike koji su na zadatku, lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske koji su na zadatku, druge pripadnike agencija za provođenje zakona i organizacija koja vrše javna ovlašćenja, koji su na zadatku, te lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada.

Zabrana se ne odnosi ni na lica kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izda dozvolu za kretanje, niti na domaće i strane prevoznike koji vrše prevoz stvari u drumskom saobraćaju uz predočavanje dokaza o vršenju prevoza (potvrda o potrebi kretanja, potvrda o angažovanju vozača, međunarodni tovarni list-CMR, otpremnica, putni nalog).

Za realizaciju ovog zaključka, koji stupa na snagu danom donošenja, zadužuje se Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Republički štab za vanredne situacije donio je i zaključak o dozvoli kretanja licima sa navršenih 65 i više godina života.

Kako se pojašnjava, ovim licima se dozvoljava kretanje sutra od 7.00 do 10.00 časova radi kupovine osnovnih životnih namirnica, lijekova i obavljanja poslova u bankama, umjesto u petak 17. aprila koji je neradni dan u Republici Srpskoj.

Preporučuje se licima mlađim od 65 godina da u ovom periodu ne obavljaju kupovinu, niti poslove u bankama.

U saopštenju se navodi da su vlasnici trgovačkih radnji, apoteka i rukovodstvo u bankama dužni da se strogo pridržavaju utvrđenih mjera zaštite koje se odnose na dezinfekciju, socijalno rastojanje i boravak u prostoriji do tri lica.

- Preporučuje se vlasnicima trgovačkih radnji, apoteka i rukovodstvu u bankama da u navedenom periodu radi zaštite zdravlja lica sa navršenih 65 i više godina i sprečavanja širenja bolesti izazvane novim virusom korona, pružaju usluge isključivo tim licima - navedeno je u saopštenju.

Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se 16. aprila.

Republički štab za vanredne situacije donio je i zaključak o odgađanju ekskurzija i škola u prirodi.

Kako se pojašnjava, ovim zaključkom odgađaju se sve aktivnosti oko realizacije ekskurzija i škola u prirodi za osnovne i srednje škole planirane u aprilu, maju i junu zbog pojave bolesti izazvane novim virusom korona, a zbog opasnosti za zdravlje učenika i nastavnika.

Zadužuju se direktori osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj da, u školama u kojima je to moguće, organizuju ekskurzije i škole u prirodi čim se za to steknu odgovarajući uslovi.

- Direktori osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj se zadužuju da sprovedu sve potrebne aktivnosti na način da, kada se steknu odgovarajući uslovi za izvođenje ekskurzija i škola u prirodi, pripreme odgovarajuće anekse ugovora, a uz prethodnu saglasnost Republičkog pedagoškog zavoda na program ekskurzije ili škole u prirodi - navodi se u saopštenju.

3a realizaciju ovog zaključka zadužuju se osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka, koji stupa na snagu danom donošenja, vrše Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kad gradovi presuše: rješavanje problema nestašice vode Kad gradovi presuše: rješavanje problema nestašice vode
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Najčitanije
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    22h 24m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    9h 59m
    0
  • Domaći posni brusketi
    10h 32m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    5h 50m
    3
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    7h 58m
    0