Забрањен увоз 43,3 тоне кромпира из Аустрије

24.08.2023. 12:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Републичка фитосанитарна инспекција је забранила увоз двије пошиљке меркантилног кромпира укупне количине 43,3 тоне поријеклом из Аустрије, јер је утврђено да не испуњавају услове квалитета, те је наређен поврат пошиљаоцу, речено је Срни у Инспекторату Републике Српске.

Инспекцијским прегледом пошиљки утврђено је значајно присуство кртола које су у фази труљења, цјелокупне пошиљке су имале непријатан и неугодан мирис на трулеж, због чега су неприхватљиве и неприкладне за људску употребу.

У Инспекторату подсјећају да је Законом о храни Републике Српске прописано да се приликом утврђивања да ли је храна погодна за исхрану људи узима у обзир да ли је храна неприхватљива због загађења спољним узроком или на други начин, или због труљења, кварења или распадања.

У складу са одредбама Закона о храни БиХ се неприкладном за људску употребу сматра и храна ако су њена сензорна својства због физикалних, хемијских, микробиолошких или других процеса измијењена толико да није прикладна за исхрану људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 20m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 35m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    22h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 53m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 45m
    0