Забрањена објава извода из бирачког списка за гласање ван БиХ

09.10.2020. 18:53
0
ИЗВОР: СРНА

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је запримила рјешење Агенције за заштиту личних података у БиХ, којим се ЦИК-у БиХ забрањује да на својој веб-страници објављује личне податке бирача уписаних у извод из централног бирачког списка за гласање ван БиХ, те налаже њихово уклањање.

Из ЦИК-а је саопштено да ово тијело није објавило личне податке бирача уписаних у извод из централног бирачког списка за гласање ван БиХ, већ извод из централног бирачког списка за гласање ван БиХ, и то са циљем обезбијеђења тачности, ажурности и укупног интегритета тог документа.

У саопштењу се истиче да с централни бирачки списак и изводи из њега јавни, а правом увида, што је и примарни алат за постизање његове тачности, остварује се у складу са Изборним законом БиХ.

Из ЦИК-а напомињу да је у периоду од 18. јула до 17. августа са циљем обезбијеђења тачности централног бирачког списка вршено излагање привремених бирачких спискова за гласање у БиХ, које су општинске/градске изборне комисије у складу са Правилником о употреби и изради извода из централног бирачког списка излагале на интернет страницама и огласним плочама општине/града, те на друге погодне начине.

У саопштењу се напомиње да тада изложени и објављени привремени бирачки спискови нису садржавали ништа мање података о бирачу.

-Објављивање података из централног бирачког списка и стављање садржаја на увид јавности врши се водећи рачуна о принципима заштите личних података, а у складу са Законом о заштити личних података - наведено је у Изборном закону.

Иако је предметним рјешењем ЦИК БиХ онемогућена у вршењу надлежности утврђених законом, а то је обезбјеђење тачности, ажурности и укупног интегритета централног бирачког списка, ЦИК БиХ је дужна поступити у складу са наведеним рјешењем и извод из централног бирачког списка за гласање ван БиХ је уклоњен са службене веб-странице ЦИК БиХ.

Из ЦИК-а су поручили да ће с циљем заштите својих законом утвређених надлежности, обезбијеђења тачности, ажурности и укупног интергритета централног бирачког списка, као и спречавања свих злоупотреба у изборном процесу, затражити судску заштиту.

Коментари 0
Повезане вијести
У петак почиње изборна кампања У петак почиње изборна кампања
Општи избори 2. октобра Општи избори 2. октобра
Бакалар: Општи избори ће бити одржани у октобру Бакалар: Општи избори ће бити одржани у октобру
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 5m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    21h 49m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 25m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    38m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    32m
    0