Задужбина "Петар Кочић" међу лауреатима

24.10.2019. 19:15
0
ИЗВОР: Srna

Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд" један је од лауреата Међународног београдског сајам књига за књигу "Љубомир Стојановић, старе српске повеље и писма", саопштио је данас жири.

Награда за најбољег издавача из дијаспоре припала је "Светигори" са Цетиња за издање -Изабрана дјела архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија-.

Награду је добила и кућа "Њу авењу букс" /Неw Авенуе Боокс/ за књигу "Велике српске приче" /Греат Сербиан Сториес/ и Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд" за књигу "Љубомир Стојановић, старе српске повеље и писма".

Директор и уредник Задужбине "Петар Кочић" Никола Вуколић рекао је новинарима да је велика част за Задужбину и њега што су добили вриједно признање.

Он је послије уручења признања изразио задовољство што је Задужбина награђена на престижној манифестацији као што је Међународног београдског сајам књига.

-Лијепо је и то што је признање дошло у тренутку када је Србија једна велика отворена књига- рекао је Вуколић.

Издавачка кућа "Лагуна" добитник је награде за издавача године Београдског сајма, а за издавачки подухват године равноправно су награђени Матица српска из Новог Сада за "Десето коло антологијске едиције 10 векова српске књижевности" и "Прозна дела српских научника" у издању "Службеног гласника" и Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у Београду.

На свечаности је саопштено да је награде додијелио жири у саставу Драган Симеуновић /предсједник/, Јасмина Нинков, Миљурко Вукадиновић, Зорана Опачић и Марина Вулићевић.

Признањем за дјечију књигу године равноправно су награђене књиге "Нећу да мислим на Праг" Соње Ћирић у издању "Лагуне" и "Позив" Николете Новак у издању "Пчелице".

Специјално признање за издавача, књигу или стрип додијељено је књигама "Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату" издавачке куће Медија центар "Одбрана" и "78 дана апокалипсе - истина оптужује, НАТО бомбардовање Југославије 1999" у издању Асоцијације "Српска веза" и Издавачке куће "Прометеј".

Посебно признање за допринос у области науке припало је Заводу за уџбенике и Криминалистичко-полицијском универзитету за књигу "Родолф Арчибалд Рајс - изабрана дела".

У тој категорији је награђена и књига "Добрица Ћосић - између политике и књижевности" Зорана Аврамовића у издању Завода.

Награда "Богдан Кршић" за најљепшу књигу на Сајму књига отишла је у издавачку кућу "Креативни центар" за књигу "Добросав Боб Живковић", а за најљепшу књигу за дјецу је проглашена "Дар Мар" Драгане Младеновић.

Специјалним признањем за младог дизајнера награђен је Андреј Долинка за књигу "Цимање слике" Павла Левија.

Коментари 0
Повезане вијести
Младић избоден ножем у парку! Младић избоден ножем у парку!
Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 49m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 56m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 38m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 16m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 48m
    0