Замјена руског природног гаса на европском тржишту није могућа

25.03.2022. 19:31
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Замјена руског природног гаса на европском тржишту “није практично могућа”, рекао је катарски министар енергетике Сад ал Каби у интервјуу за CNN.

Министар енергетике Сад ал Каби, који је и предсједник и извршни директор државне компаније “Катар Енерџи”, истакао је да “од 30 до 40 одсто укупног обима гаса који се испоручује на свјетско тржиште долази из Русије”.

ЕУ је увела економске санкције Москви због сукоба у Украјини и најавила да ће ове године кренути ка постепеном смањењу потрошње руског природног гаса. Више од 40 одсто увоза гаса у ЕУ долази из Русије. Међутим, Ал Каби је рекао да Катар неће уводити санкције руском сектору нафте и гаса, истичући да “енергетика треба да остане ван политике”.

Према ријечима министра, Катар неће стати ни на чију страну у украјинској кризи, преноси Раша Тудеј.

Катар је иначе међу највећим произвођачима гаса (ЛНГ) и једна од најбогатијих држава по глави становника, а упркос неутралном статусу претходно су истакли да су вољни да се “нађу” Европи у снабдијевању гасом, преноси Мондо.

С друге стране, Саудијска Арабија и УАЕ, заливске силе које већ годинама покушавају да изолују Катар и протеклих неколико година имају затегнуте односе с Вашингтоном, нису потврдно одговориле на позиве Запада да повиси енергетску производњу како би се сузбио раст цијена проузрокован ратом у Украјини.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 58m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    21h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    21h 12m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    8h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    6h 2m
    0