Zamjena ruskog prirodnog gasa na evropskom tržištu nije moguća

25.03.2022. 19:31
0
IZVOR: srpskainfo.com

Zamjena ruskog prirodnog gasa na evropskom tržištu “nije praktično moguća”, rekao je katarski ministar energetike Sad al Kabi u intervjuu za CNN.

Ministar energetike Sad al Kabi, koji je i predsjednik i izvršni direktor državne kompanije “Katar Enerdži”, istakao je da “od 30 do 40 odsto ukupnog obima gasa koji se isporučuje na svjetsko tržište dolazi iz Rusije”.

EU je uvela ekonomske sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini i najavila da će ove godine krenuti ka postepenom smanjenju potrošnje ruskog prirodnog gasa. Više od 40 odsto uvoza gasa u EU dolazi iz Rusije. Međutim, Al Kabi je rekao da Katar neće uvoditi sankcije ruskom sektoru nafte i gasa, ističući da “energetika treba da ostane van politike”.

Prema riječima ministra, Katar neće stati ni na čiju stranu u ukrajinskoj krizi, prenosi Raša Tudej.

Katar je inače među najvećim proizvođačima gasa (LNG) i jedna od najbogatijih država po glavi stanovnika, a uprkos neutralnom statusu prethodno su istakli da su voljni da se “nađu” Evropi u snabdijevanju gasom, prenosi Mondo.

S druge strane, Saudijska Arabija i UAE, zalivske sile koje već godinama pokušavaju da izoluju Katar i proteklih nekoliko godina imaju zategnute odnose s Vašingtonom, nisu potvrdno odgovorile na pozive Zapada da povisi energetsku proizvodnju kako bi se suzbio rast cijena prouzrokovan ratom u Ukrajini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    14h 1m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 45m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    7h 30m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    4h 29m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    4h 35m
    0