Западни механизам лажи против Русије

28.02.2022. 11:21
5
ИЗВОР: rs.sputniknews.com

Механизам лажи и манипулација које је Запад усавршио 90-их на Балкану поново је стављен у погон, овога пута против Русије. Само је сада ослабио и постао неефикасан јер ако сте ви деценијама кршили међународно право, а онда оптужите неког да то ради ви сте неуверљиви. Ви сте бандит, пљачкате банку, а онда кажете неком да није лијепо да пљачка банку.

Запад је некад радио перфидно, данас ни то није у стању, каже социолог др Слободан Рељић описујући медијски рат који већ мјесецима бјесни против Русије због догађаја у Украјини.

- Ми Срби смо били примерак на ком је то рађено на готово истоветан, можда чак и гори начин. Западни медији су толико потрошили свој кредибилитет. То је типична конструкција која се прави за неког ко је наручилац посла. Медији су овде саставни део хибридног рата а у тим друштвима су власништво оних који покрећу те ратове - истиче Рељић у емисији Свет са Спутњиком.

Механизам лажи

У западном извјештавању некад је можда могао да се тражи трачак истине, сада нема ни тога, ми сад не вјерујемо ником ништа, а суштина је да ако се добије медијски рат добићете и онај други, каже др Мина Зиројевић са Института за упоредно право.

По оцјени дописника Новости из Москве, политика је као мода гдје се све понавља само у новој форми па тако и западни медији против Русије покушавају нешто слично што су радили у време СССР. Међутим, Совјети ни технички, ни технолошки ни медијски нису могли да им парирају док Русија данас, а посебно од 2014.године кад је почела да се захуктава криза у Украјини већ имао одлично организоване тв канале и медије.

- Тада је Запад доживео први велики пораз у медијском рату и схватио је да су руски медији подигнути на знатно виши ниво и да су способни да буду одлична конкуренција - констатује Влаховић.

Рељић се слаже да су данас промијењени односи снага и зато, како каже, оно што ради Запад дјелује повремено и комично.

- На Србима су изводили операције измишљања вести. А сад покушавају са земљом која има РТ , има новац, има утицај у свету да изведу исто што и са Србијом. Али то је смешно зато што је Америка изгубила моћ а понаша се као да се ништа није десило. А понаша се тако са великом силом која стално напредује. И зато то изгледа комично. Исти људи се тиме баве, као што је Кристијан Аманпур на Си-Ен-Ену, али они више немају вредност, прво јер је то истрошено, друго што су се сукобили с неким ко је равноправан - наводи Рељић уз опаску да је зато толико висок рејтинг телевизије РТ коју сад гледају као што су некад у Југославији слушали Глас Америке.

Манипулисање међународним правом

Као примјер манипулација којима прибјегава Запад Мина Зиројевић наводи међународно право, које је, подсјећа, грубо погажено бомбардовањем Југославије.

- Зато западне земље немају право да се позивају на међународно право. За њих је Косово један случај, Кипар други, Шпанија с Каталонијом десети. Лако је кад знате - ако убијете неког идете у затвор, али овде испада да је друкчије ако убијете неког ко је црвен или жут, или ако га убијете пушком а не пиштољем, на другом а не на првом спрату - сликовито објашњава Зиројевићева.

Бранко Влаховић истиче да према одређеним земљама и регионима западни медији користе двије методе. Прва је да одређене ствари потпуно игноришу, што су радили по питању источне Украјине гдје су давали искључиво онолико информација колико је то одговарало Кијеву. Други метод је да сатанизују дојучерашње миљенике.

- Запад је на почетку правио култ личности Горбачова, Јељцина су прогласили оцем руске демократије, а Путина суперменом у време кад је имао добре односе с Џорџом Бушом Млађим. Чим су се покварили односи после августа 2008. и рата у Грузији окренули су плочу. Дакле, служе се перфидном методом: кад им иста особа одговара онда је хвале, у тренутку кад им се замери тај исти Путин ког су дизали у небеса, приказивали како плива, пева, кад су схватили да жели самосталну политику почели су да га приказују као човека који жели да поново створи црвену империју - подсјећа Влаховић.

Једино што Запад разумије је сила

На списку западних лажи је и прича о томе да НАТО никад није обећао да се неће ширити на исток, иако су, како истиче Рељић, недавно објављени и документи, и снимци разговора западних и совјетских званичника који то потврђују. Међутим, чак и да је Горбачов добио потпис на документ с том обавезом то, сматра Рељић, не би ништа промијенило.

- Југославија је била оснивач УН, лидер покрета несврстаних и срушена је као од шале зато што сила Бога не моли. Они немају никаквих обзира, потпис за њих ништа не важи. Читава западна култура почива на агресији - идете по свету и пљачкате, и они у томе не виде никакав проблем. Једино што Запад разуме је сила, једина ствар која то мења то су суперсоничне ракете - увјерен је Рељић.

Како каже, догађаји којима смо свједоци говоре о прерасподјели моћи у свијету која је досад сва била у Вашингтону, а сад већ има бар три центра, још и Пекинг и Москву - систем пуца као лед у прољеће и успостављају се нови односи.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Petar 01.03.2022. 22:14
    Za sve je kriv pad berlinskog zida koji je doveo do vracanja fasizma na scenu. Fasizma pod plastom demokratije. Taj fasizam je nakon toga krenuo u obracun i razbijanje prvo Jugoslavije a nakon toga su krenuli i na Rusiju. Provocirali godinama a sada su probudili ruskog medvjeda. Mozda ce Rusi ponovo graditi zid u Berlinu. Vrijeme ce pokazati.
  • Generic placeholder image
    Re Pogresan izvor 01.03.2022. 21:58
    E nek su CNN i BBC kredibilni izvori...
  • Generic placeholder image
    Istina sto me nasmija 01.03.2022. 08:38
    Hvala Bogu da ce i taj sputnik .
  • Generic placeholder image
    Невен 28.02.2022. 13:22
    Мало о људским правима и демократији сила са Запада, у једној реченици. А то је чувена реченица из филма "Коса" (1979) Милоша Формана: "Демократија је када бели човјек пошаље црног човјека да убије жутог човјека, 20.000 КМ далеко од своје куће, под изговором да брани безбједност своје земље коју је отео од црвеног човјека".
  • Generic placeholder image
    Pogresan izvor 28.02.2022. 13:14
    Uzeli ste jako pogresan izvor za "tacne" vijesti. Naravno da ce propaganda ici na stranu Rusije.
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    11h 22m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    11h 28m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    11h 26m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    1h 4m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    10h 17m
    0