Запослени у Болници „Србија“ добровољно дали крв

09.11.2021. 12:31
2
ИЗВОР: СРНА

У оквиру манифестације "Дани Болнице `Србија`", поводом обиљежавања 100 година постојања болнице у Касиндолу, данас је организована акција добровољног давања крви запослених у овој установи, за коју је пријављено 20 радника.
Вршилац дужности директора ове болнице Небојша Шешлија изјавио је новинарима да на овај начин запослени још једном показују хуманост и спремност да увијек помогну када је потребно.

Шеф Службе трансфузије у Болници "Србија" Јелена Стојановић Лукић поновила је да залихе крви увијек треба обнављати, те додала да су тренутно резерве крвне групе нулта смањене, па ће ова акција помоћи да се употпуне.

Лукићева је поводом обиљежавања 100 година постојања здравствене установе на овом подручју честитала менаџменту и запосленима овај јубилеј и нагласила да су пресељењем у нове просторије услуге подигли на виши ниво.

-Данас је пријављено 20 доборовољних давалаца крви, радника ове болнице. Добровољних давалаца крви је много више, али сада неки једноставно нису били у могућности да дају крв јер нису прошла три мјесеца од посљедњег давања крви - истакла је Лукићева.

Она је још једном указала на значај добровољног давања крви, посебно када је ријеч о младим, које је позвала да се придруже "породици добровољних давалаца крви".

Љекар Милан Радоња, који има крвну групу нулта негативна и до сада је 20 пута дао крв, рекао је да се увијек радо одазове акцијама, што је учинио и данас.

-Обично људи мисле да се дозе крви користе за предоперативну припрему пацијента. Међутим, крв се троши свакодневно, као и у терапијске сврхе, па се може рећи да 10 до 15 одсто пацијената на болничком лијечењу свакодневно прима крв - навео је Радоња.

Слика

Небојша Видић истакао је да се редовно одазива акцијама, те да је до сада крв дао седам-осам пута.

-Позвао бих све грађане који су у прилици да дају крв јер је битно за нашу заједницу. Такође, позвао бих грађане и да се вакцинишу против вируса корона - рекао је Видић.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић навела је да је актив добровољних давалаца крви Болнице "Србија" веома активан јер су најближи и често их позивају у хитним ситуацијама када се мора реаговати у једном дану како би било прикупљено довољно јединица да се пошаље на обраду крви.

-Свима захваљујем, посебно активу давалаца крви Болнице, који су увијек на врхунцу задатка, показујући и хуманост када је у питању спасавање живота и путем ових драгоцјених капи - поручила је Пејићева.

Манифестација поводом обиљежавања вијека постојања болнице у Касиндолу наставља се сутра, када је од 11.00 часова предвиђено одржавање округлог стола медицинских сестара и техничара о темама "Менторство и комуникација у сестринству" и "Болесник као објекат лијечења", када ће бити уприличене и изјаве за новинаре. 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Zoran 10.11.2021. 18:38
    Oni nam piju krv !!!
  • Generic placeholder image
    Uu 09.11.2021. 18:33
    da li je neko od ovih političara,nacelnika ,i ostalih dao krv.nikad,,,,niko,,,,,sram ih bilo
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 9m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 42m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 8m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 21m
    0
  • Партизан мијења име!
    8h 50m
    3