Запослени у јавној управи очекују повећање плата

16.06.2023. 08:38
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Нико од представника Владе Републике Српске нас до сада није контактирао у вези са даљим повећањем плате за 55.000 радника у јавној управи, а идућих дана заузећемо заједнички став и видјети које мјере ћемо предузети. Нећемо дозволити да послодавац крши потписани споразум.

Поручили су то представници појединих синдиката који су половином прошле године потписали споразум са Владом Републике Српске, на основу којег је предвиђено да у овој години дође до новог раста примања запослених у јавној управи. Прошле седмице, 7. јуна, дали су рок Влади Српске од десет дана да се огласи о њиховом захтјеву.

- Нико нас из Владе РС до сада није контактирао. Рок истиче данас. Видјећемо шта даље ако нам се и у току дана нико не обрати. Усагласићемо ставове са осталим представницима синдиката и видјети које мјере ћемо предузети како би потписани споразум био до краја испоштован - рекао је “Гласу Српске” предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић.

Са њим је сагласна и предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС Аница Јондић, која такође наводи да их нико није контактирао из Владе Српске.

- Према неким информацијама којим располажемо, материјал који је саставила радна група која се бавила питањем даљег повећања плата у јавној управи још увијек није био на сједници Владе и могуће је да ће се пред министрима та тачка дневног реда наћи на сједници у четвртак. То су наша сазнања - навела је “Гласу” Јондићева.

Она очекује да се њихов послодавац, односно Влада, изјасни и испоштује потписани споразум.

- Споразум са Владом потписан је тачно прије годину. То није нека новина. Тим документом предвиђено је даље повећање плата у другом кварталу ове године, односно четврти корак и тиме би споразум који смо потписали био у потпуности имплементиран. Плата за 55.000 запослених у јавној управи, према том четвртом кораку, требало би да буде повећана за 100 марака - поручила је Јондићева и додала да неће прихватити да Влада Српске крши потписани споразум.

На питање шта ће се десити ако Влада Републике Српске не испоштује потписани споразум до краја, Јондићева је навела да ће о томе заузети став са осталим представницима синдиката.

Поред синдиката управе и радника унутрашњих послова, исти споразум су потписали и Струковни синдикат доктора медицине, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара те Самостални синдикат радника у здравству.

На основу потписаног документа са Владом РС плате запосленима у јавном сектору Српске повећане су за 10 одсто од маја прошле године те за додатних 100 марака од августа. Од почетка ове године услиједило је повећање плата од пет одсто за оне буџетске кориснике који имају плату мању од просјечне у Републици Српској.

Деминери

Синдикат управе Републике Српске најавио је за данас прес испред Владе Српске и то јер су деминери добили нова рјешења у којима су им плате умањене за 50 одсто.

- Најоштрије осуђујемо срамотан потез руководства Републичке управе цивилне заштите и поручујемо свим деминерима да ће им наше службе пружити неопходну правну заштиту и оспорити издата рјешења - поручено је јуче из Синдиката управе.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Citalac 16.06.2023. 10:37
    Izgleda da ne mozemo vratit kredit, a oni hoce povecanje plata. Ne svidjaju vam se uslovi, dajte otkaz i sretno vam bilo.
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 15m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 19m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 12m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 3m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 9m
    0