Заражени у фабрици рибе у Стоцу имали контакт са великим бројем људи

29.06.2020. 19:37
0
ИЗВОР: Srpska.info

Љекарски тимови су током протеклог викенда имали пуне руке посла због појаве корона вируса у фабрици рибе у Стоцу.

Од 50 заражених особа њих 13 је добило симптоме Covida-19, а уз то су се убрзано обрађивали контакти заражених особа којих је преко 300 смјештено у изолацију, те узимали брисеви за тестирање особама које су из ризичних група.

– За разлику од суботе кад су свега четири особе имале благо повишену температуру, већ данас ми имамо десет особа које имају повишену тјелесну температуру, те три особе које имају губитак окуса и мириса што је карактеристичан симптом Covid-а код млађих особа – казао је директор Дома здравља Столац Казимир Рагуж.

Они су, према његовим ријечима, на симптоматској терапији, која подразумијева снижавање температуре парацетамолом, надокнаду текућине и појачање витамина.

– За сада само смирујемо симптоме, јер за ову вирусну инфекцију нема никаквог лијека. Једино у случају упале плућа укључују се антибиотици, како би се спријечила суперинфекција и долазак бактерије на плућа, што би додатно све закомпликовало – појашњава Рагуж за Klix.

Наглашава како за сада нема озбиљних симптома нити хоспитализованих особа, те подсјећа да су сви заражени у фабрици радно активни и не спадају у ризичне скупине.

– Оно што нас брине јесте могућност да су били у контактима са особама из ризичних група, а ту су прије свега њихови родитељи, дјеца и блиски контакти са неким од хроничних обољења. Због тога детаљно радимо анализе картона свих пацијената који су имали контакте са особама из фабрике, да не би дошло до нежељених посљедица – истиче Рагуж.

Током дана је 45 узорка из Стоца послано у Мостар на тестирање, а Рагуж истиче да се узимају брисеви свих ризичних група, те се константно прати здравствено стање свих заражених особа и њихових контаката.

– Покушавамо повезати контакте из те фабрике са другим јавним установама које могу бити посебно погођене уколико дође до преноса заразе. Тако имамо Дом за особе са посебним потребама и за социјално и здравствено збрињавање, али имамо и геријатрију са старим особама, тако да тестирамо све запослене тих установа – каже Рагуж.

Наглашава како ће се тестирати и запосленици вртића, али и полицијски службеници јер има особа из фабрике које су биле с њима у контакту, а предстоји им јако пуно посла у контролирању изолације.

Наглашава како се све ради према препорукама епидемиолога и инфектолога из Мостара с којима су стално у комуникацији, па ће тако код неких контаката оставити времена за инкубацију да се не би добила лажно негативна слика.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Судар на путу Љубиње - Столац, обустављен саобраћај Судар на путу Љубиње - Столац, обустављен саобраћај
Ухапшено пет особа због напада у Стоцу Ухапшено пет особа због напада у Стоцу
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0