Заштитити баштину Српске православне цркве на Космету

05.05.2022. 11:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је потребно заштитити баштину Српске православне цркве /СПЦ/ на Косову и Метохији.

Патријарх Порфирије је, у разговору са представницима медија послије посјете манастиру Високи Дечани, рекао да су све светиње на Косову и Метохији, као што су Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница, Богородица Љевишка и друге, баштина Српске православне цркве.

- Ово су наше светиње. Оне припадају Српској православној цркви. Међутим, све што је духовно никада, ако је аутентично духовно, не ограничава се само на једног човека или на један народ - рекао је српски патријарх.

Према ријечима Његове светости, баш зато што је духовно, иако је српско, превазилази и по значају и по љепоти границе и постају светиње које су културна баштина цијелог свијета, па зато не треба да чуди што су ове светиње под заштитом Унеска, саопштено је из Српске православне цркве.

- Отуда сви треба да уложимо напор, монаси то чине, Црква то чини, али и сви други чиниоци и на локалу и шире, али и глобално, да се овакве светиње заштите као културна баштина из 14. века, нешто што је људски род најузвишеније и најлепше могао да да и јесте дао у овим светињама - нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да сви чиниоци, добронамјерни, треба да уложе напор не само да се чувају и очувају ове светиње, него да имају значај који су имале кроз историју.

- Значај за нас, јер јесу наше наслеђе, православно српско, али и за све друге људе - истакао је патријарх Порфирије.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Благовијести Данас Благовијести
Сутра Благовијести Сутра Благовијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 6m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    19h 20m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 10m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 35m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    20h 25m
    0