Зашто смо често поспани за управљачем аутомобила

17.08.2020. 12:40
0
ИЗВОР: B92

Постоје докази да стабилне вибрације аутомобила на ниским фреквенцијама, које се јављају током вожње, смањују будност организма, изазивајући поспано стање чак и међу људима који су се довољно одмарали.

Кад сједнемо у возило, није ријеткост да нам се догађа да "уђемо" у неку врсту аутоматског пилота, при чему наш ум потпуно одлута или је жртва поспаности.

Како постајемо искуснији у вожњи - почињемо возити механички и флуидније, без размишљања о сваком кораку, а са тим долазе и проблеми.

Дубоко у себи, није неуобичајено да останемо заокупљени врло разноликим мислима и усредсређени на ствари које немају никакве везе са оним што се догађа испред или око возила.

Проблем настаје када се током вожње појави непредвиђени стимуланс (аутомобил који нас претиче или се појави пјешак иза неког угла и закорачи на пут) који захтијева да "напустимо" ауто-пилот и брзо реагујемо.

Ако се изгубимо у својим мислима и реакција није довољно брза, могли бисмо да доживимо несрећу.

Дакле, кад "аутоматизујемо" вожњу, то нас спречава да користимо многе когнитивне ресурсе за вожњу и постоји ризик да монотонија предугог аутоматског понашања заврши генеришући осјећај поспаности.

Међутим, постоји још један потенцијални узрок поспаности.

Наиме, постоје докази да стабилне вибрације возила на ниским фреквенцијама, које се јављају током вожње смањују будност организма, изазивајући поспано стање чак и међу људима који су се довољно одмарали.

Недавно тестирање проведено са здравим волонтерима у виртуелном симулатору који је репродуковао искуство вожње на ауто-путу, показало је да постоји утицај вибрација на поспаност, будност и когнитивне перформансе.

Наиме, аутори истраживања показали су да ако монотоном искуству вожње додамо и вибрацију ниске фреквенције (4-7Хз), осећај поспаности настаје након само 15 минута и постепено се повећава.

Такође је изразито ослабљена будност и когнитивна способност.

Коментари 0
Повезане вијести
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Остао без аута због дуга од 11.000 КМ Остао без аута због дуга од 11.000 КМ
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 8m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 41m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 7m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 20m
    0
  • Партизан мијења име!
    8h 49m
    3