Зашто Српској не одговара регистар рачуна физичких лица (ВИДЕО)

09.03.2021. 18:40
0
ИЗВОР: БН ТВ

Регистар рачуна физичких лица, због којег је пропао посљедњи аранжман БиХ са ММФ-ом, осим представника власти у БиХ, подијелио је и стручњаке из ове области.

Док једни сматрају да би регистар рачуна на нивоу БиХ значио већу сигурност у спречавању прања новца и финансирања тероризма, други наводе да се све то може и уколико би регистри остали на нивоу енитета.

Измјенама Закона о унутрашњем платном промету из 2019.године, успостављен је регистар физичких лица у Републици Српској, а слично рјешење предвиђа и законодавни оквир у Федерацији БиХ.

И док у Српској и даље тврде да би формирање јединственог регистра на нивоу БиХ био пренос надлежности, у Централној банци БиХ наводе да они већ воде регистар рачуна пословних субјеката те да би надоградњом већ постојећег регистра била обухваћена и евиденција о рачунима физичких лица.

-Та евиденција обухватала би податке о физичком лицу и банкама у којима то физичко лице има отворен рачун. На тај начин заокружио би се давно започети процес успоставе јединственог регистра за физичка лица и пословне субјекте и тиме значајно олакшао рад свим учесницима у финансијском сектору- саопштено је из Централне банке БиХ.

У централној банци тврде да не оспоравају постојање оваквих регистара на нивоу ентитета али да ентитетски закон не може ограничити нити умањити овлаштења која по Закону о Централној банци има ова институција. Навели су и неколико ставки које би позитивно утицале уколико би се увео јединствени регистар.

-Регистар представља значајан механизам за сузбијање финансирања тероризма и прање новца. Олакшава идентификовање рачуна дужника у пореском и извршном поступку. Осигуравао би процес наплате потраживања. За становништво би регистар био краћи пут до остваривања права у судским поступцима као нпр.бракоразводне парнице, наплата алиментације, извршни и оставински поступци- каже се у саопштењу Централне банке БиХ.

С друге стане, у Министарству финансија су нам у кратком телефонском разговору рекли да су преговори са ММФ-ом за сада стопирани и да не могу коментарисати регистар. Међутим, раније су медијима навели да су потпуно неразумни и нејасни упорност и енергија коју монетарна власт БиХ троши у покушају успостављања регистра. 

-Ту надлежност и овлашћење Централна банка БиХ не може сама себи да додијели. Централна банка води рачуне банака отворених код њих и укључених у платни систем којег је она успоставила, али не може да успостави и води регистар рачуна физичких лица отворених код банака, јер ти подаци чине пословну тајну банке, којом се може располагати само на законом уређен начин- саопштено је из Министарства финансија.

Економисти кажу да формирање регистра рачуна физичких лица не би требало политизовати. Додатни проблем је то што постоји бојазан појединаца да ће се утврдити лично богатство које је неко од њих стекао без оправданог основа. 

 -Ми смо у проблему по много основа враћања кредита, међусобни односи између ентитета и немогућност централне банке да има увид и у приватне рачуне грађана тако да је тај захтјев ммфа оправдан то никоме не смета ко год је поштен и нормално ради тај се за контролу својих средстава не треба бринути- каже Зоран Павловић,економиста.

Међународни монетарни фонд захтијевао је од власти БиХ да успоставе јединствен регистар рачуна физичких лица при Централној банци БиХ што су представници РС оцијенили као пренос надлежности и због чега је обустављен аранжман са овом финансијском институцијом.

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    17h 5m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 38m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    23h 30m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 38m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 35m
    0