Затрпани рудар још није пронађен, акција спасавања неће се прекидати

04.05.2024. 19:36
0
ИЗВОР: srna.rs

Рудар Асим Шехановић још није пронађен након што се обрушила земља у Руднику лигнита "Мрамор", али акција спасавања неће се прекидати, потврдио је генерални директор "Електропривреде БиХ" Санел Буљубашић.

- Радиће се и друга и трећа смјена. Нема прекида акције спасавања, али мора се водити рачуна и о људима који учествују. Надамо се и молимо да ћемо успјети доћи до комората и спасити га. За сада је то јако тешко и незахвално прогнозирати - нагласио је Буљубашић.

Буљубашић је истакао да је ситуација веома тешка, те да се све ради у складу са рударским правилима и под инспекцијским правилима федералног инспектора за рударство.

- Практично се откопавање ради без прекида и покушава се доћи до комората - рекао је Буљубашић за федералне медије.

Предсједник Синдиката радника рудника угља у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Синан Хусић данас је рекао да је у наредних 16 часова битно осигурати терен који су данас "освојили".

До обрушавања земље дошло је јуче када је затрпан Шехановић, који је био први копач и остао је затрпан у јами 170 метара испод земље.

Спасиоци су данас пронашли алат којим је радио, што би требало значити и да је заглављени рудар негдје у близини. Након даљег покушаја спасилаца дошло је до поновног обрушавања земље.

Рудник лигнита "Мрамор" дјелује у саставу Рудника угља "Крека" и као такав једини врши експлоатацију подземним путем, односно силаском рудара у јаму.

У овој јами је 2020. погинуо један рудар, док се у јами Добрња Југ, удаљеној неколико стотина метара, прије 34 године догодила највећа рударска несрећа на овим просторима, када је смртно страдало 180 рудара.

Коментари 0
Повезане вијести
Извучено тијело настрадалог рудара Извучено тијело настрадалог рудара
Фудбалер „Славије“ Владан Мандић обиљежио меч против „Рударa“ Фудбалер „Славије“ Владан Мандић обиљежио меч против „Рударa“
У јами "Сретно" погинуо млади рудар који је недавно почео да ради У јами "Сретно" погинуо млади рудар који је недавно почео да ради
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 24m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    20h 56m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 34m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 6m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 39m
    0