Завод масовно запошљава приправнике у СНСД-овим општинама

08.09.2020. 20:43
0
ИЗВОР: CAPITAL: Dejan Tovilović

Неразвијене општине у Републици Српској, а којима управљају начелници из СНСД-а, неколико мјесеци прије избора су кренуле у масовно запошљавање младих без радног искуства. У томе им највише помаже Завод за запошљавање Републике Српске, који ће платити највећи трошак њиховог ангажмана, преноси портал "КАПИТАЛ".

Тако је на примјер општини Рогатица у којој столује СНСД-ов Милорад Јагодић одобрено запошљавање чак 26 приправника са високом стручном спремом, што је петина од укупно запослених у општинској администрацији.

Завод им је обезбиједио нето плате од 550 КМ мјесечно у наредних годину дана, а Рогатица је обавезна да уплати доприносе за праву малу армију нових службеника који ће у укупном износу прећи цифру од 100.000 КМ. Како подсјећа "КАПИТАЛ", Рогатица је неразвијена општина са око 11.600 становника.

Одмах иза Јагодића, највише новца за запошљавање је добио начелник Братунца, Недељко Млађеновић.

Прелетач који је прије двије године напустио СДС и прикључио се највећој странци у Српској добио је дозволу да запосли 17 приправника.

Завод је издашно помогао и општину Хан Пијесак и начелника Владу Остојића, такође перјаницу СНСД-а.

Слика

Шансу да приправнички стаж обавља у администрацији ове неразвијене локалне заједнице добиће шест младих људи. Држава, односно Завод за запошљавање ће обезбиједити скоро 40.000 КМ за њихове плате док ће доприносе морати да плати општина.

Установа којом руководи Мирослав Вујичић, уједно и СНСД-ов посланик у Народној скупштини Републике Српске потрудила се да и остале његове страначке колеге не остану кратких рукава.

Раденку Рељићу, начелнику који је у јеку пандемије заједно са осталим страначким колегама кренуо у приватни бизнис и изградњу зграде, Завод је наградио тако што му је одобрио подстицаје за седам радних мјеста.

Љубиши Ћосићу, начелнику Источног Новог Сарајева који је недавно позвао пензионере да продају кукуруз и тако поправе своје буџете одобрен је новац како би се у службу на годину дана примило пет младих људи.

На подстицаје још могу рачунати и у Шековићима, Сребреници, Челинцу, Калиновику, Мркоњић Граду, Палама и Трнову, али у далеко мањим износима.

Да ће се овај сценарио десити портал "КАПИТАЛ" је најавио још у јуну мјесецу ове године. Наиме, тада смо писали како Завод дијели 10 милиона КМ за запошљавање без јасних критерија са чиме је остављен велики простор за манипулације.

Иначе, овакав начин расподјеле новца константно критикују у Главној служби за ревизију јавног сектора Српске.

У посљедњем извјештају ревизори су се увјерили и у елементарно непознавање прописа чланова комисије која је требала сваки захтјев за додјелу подстицаја да бодује.

Наиме, Комисија за обраду и оцјену захтјева је имала задатак да по основу јасно утврђених критерија изврши бодовање пријава и сачини ранг листу послодаваца који су аплицирали за новац по програму запошљавања приправника са високом стручном спремом.

Међутим, умјесто да за сваки критериј који се вредновао у образац унесу бодове, чланови комисије су са “да” или “не” оцјењивали да ли подносилац захтјева испуњава тај критериј, иако им то није био задатак. На овај начин они су упропастили транспарентан поступак додјеле средстава, и препустили управи да о томе одлучује.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    6h 2m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    8h 48m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    8h 21m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    11h 28m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    23h 17m
    0