Zavod masovno zapošljava pripravnike u SNSD-ovim opštinama

08.09.2020. 20:43
0
IZVOR: CAPITAL: Dejan Tovilović

Nerazvijene opštine u Republici Srpskoj, a kojima upravljaju načelnici iz SNSD-a, nekoliko mjeseci prije izbora su krenule u masovno zapošljavanje mladih bez radnog iskustva. U tome im najviše pomaže Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, koji će platiti najveći trošak njihovog angažmana, prenosi portal "KAPITAL".

Tako je na primjer opštini Rogatica u kojoj stoluje SNSD-ov Milorad Jagodić odobreno zapošljavanje čak 26 pripravnika sa visokom stručnom spremom, što je petina od ukupno zaposlenih u opštinskoj administraciji.

Zavod im je obezbijedio neto plate od 550 KM mjesečno u narednih godinu dana, a Rogatica je obavezna da uplati doprinose za pravu malu armiju novih službenika koji će u ukupnom iznosu preći cifru od 100.000 KM. Kako podsjeća "KAPITAL", Rogatica je nerazvijena opština sa oko 11.600 stanovnika.

Odmah iza Jagodića, najviše novca za zapošljavanje je dobio načelnik Bratunca, Nedeljko Mlađenović.

Preletač koji je prije dvije godine napustio SDS i priključio se najvećoj stranci u Srpskoj dobio je dozvolu da zaposli 17 pripravnika.

Zavod je izdašno pomogao i opštinu Han Pijesak i načelnika Vladu Ostojića, takođe perjanicu SNSD-a.

Slika

Šansu da pripravnički staž obavlja u administraciji ove nerazvijene lokalne zajednice dobiće šest mladih ljudi. Država, odnosno Zavod za zapošljavanje će obezbijediti skoro 40.000 KM za njihove plate dok će doprinose morati da plati opština.

Ustanova kojom rukovodi Miroslav Vujičić, ujedno i SNSD-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske potrudila se da i ostale njegove stranačke kolege ne ostanu kratkih rukava.

Radenku Reljiću, načelniku koji je u jeku pandemije zajedno sa ostalim stranačkim kolegama krenuo u privatni biznis i izgradnju zgrade, Zavod je nagradio tako što mu je odobrio podsticaje za sedam radnih mjesta.

Ljubiši Ćosiću, načelniku Istočnog Novog Sarajeva koji je nedavno pozvao penzionere da prodaju kukuruz i tako poprave svoje budžete odobren je novac kako bi se u službu na godinu dana primilo pet mladih ljudi.

Na podsticaje još mogu računati i u Šekovićima, Srebrenici, Čelincu, Kalinoviku, Mrkonjić Gradu, Palama i Trnovu, ali u daleko manjim iznosima.

Da će se ovaj scenario desiti portal "KAPITAL" je najavio još u junu mjesecu ove godine. Naime, tada smo pisali kako Zavod dijeli 10 miliona KM za zapošljavanje bez jasnih kriterija sa čime je ostavljen veliki prostor za manipulacije.

Inače, ovakav način raspodjele novca konstantno kritikuju u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Srpske.

U posljednjem izvještaju revizori su se uvjerili i u elementarno nepoznavanje propisa članova komisije koja je trebala svaki zahtjev za dodjelu podsticaja da boduje.

Naime, Komisija za obradu i ocjenu zahtjeva je imala zadatak da po osnovu jasno utvrđenih kriterija izvrši bodovanje prijava i sačini rang listu poslodavaca koji su aplicirali za novac po programu zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom.

Međutim, umjesto da za svaki kriterij koji se vrednovao u obrazac unesu bodove, članovi komisije su sa “da” ili “ne” ocjenjivali da li podnosilac zahtjeva ispunjava taj kriterij, iako im to nije bio zadatak. Na ovaj način oni su upropastili transparentan postupak dodjele sredstava, i prepustili upravi da o tome odlučuje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    19h 56m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    5h 29m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    20h 6m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    5h 35m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    5h 33m
    0