Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а

28.03.2023. 21:38
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Колегијум Дома народа Парламентарне скупштине БиХ скинуо је са дневног реда извјештај о измјенама Закона о акцизама и Закона о ПДВ-у и на тај начин онемогућио изјашњавање делегата о укидању акциза на нафту и нафтне деривате те увођење нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице.

Иначе, усвајање ових закона, односно извјештаја није се ни очекивало с обзиром на то да је СНСД-e још раније рекао да то неће подржати, а само скидање извјештаја о измјенама Закона о акцизама и Закона о ПДВ-у изазвало је полемику међу самим делегатима. 

Извјештај о измјенама Закона о акцизама и Закона о ПДВ-у скинуо је Колегијум који чине Драган Човић (ХДЗ), Никола Шпирић (СНСД) и Кемал Адемовић (НИП), а на ту њихову одлуку оштро је реаговао Шефик Џаферовић, делегат СДА у Клубу Бошњака у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. 

- Колегиј је одлучио да тога нема на дневном реду. Ја мислим да ви немате овлаштење и то једино има овај дом. Нема потребе да нас позивате овдје ако можете сами да утврдите дневни ред и да доносите одлуке - рекао је Џаферовић. 

Он је рекао да су обавезне тачке које су прошле процедуру у складу с Пословником или ако то једногласно тражи комисија Дома, нагласивши да су закони који су скинути са дневног реда прошли оба дома и усаглашени у комисијама. 

- Тврдим да их нисте могли искључити са дневног реда, јер су то обавезне тачке дневног реда. Немате ви то овлаштење, ви ставите на дневни ред и онда нека то Дом даље одлучи - рекао је Џаферовић. 

Осим акциза и ПДВ-а, са дневног реда сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ скинуте су и тачке које говоре о међународним споразумима и то са Турском у области одбране и међународни споразум о спречавању природних катастрофа. 

Након краће расправе, делегати су се појединачно изјашњавали о томе да ли ће акцизе и ПДВ бити враћени на дневни ред, међутим на крају је утврђено да нема ни ентитетске ни опште већина за тако нешто. 

- Два закона треба да се прослиједе на разматрање Савјету министара па да видимо са становишта стабилности ентитетских буџета. Очекујемо да ћемо у наредним данима усвојити буџет БиХ и сасвим је логично да се иде са рачуницом да ли ће то угрозити финансијску стабилност - рекао је Шпирић. 

Он каже да је Дом народа БиХ донио рационалну одлуку, јер је, примјера ради, Закону о ПДВ-у истекао рок. 

- Оно што знам је да је рок измјене и допуна Закона о ПДВ-у 31. децембра 2022. године. Шта бисмо добили да смо усвојили законе чији је рок истекао. Некад нас иницијативе посланика доводе у апсурдну ситуацију - рекао је Шпирић. 

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ јуче није усвојио ни измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којима је било предвиђено да се обустави исплата плата онима којим не долазе на сједнице те да отпремнина за одлазак у пензију буде максимално 10.000 умјесто садашњих 30.000 КМ. 

- Плате и накнаде су такође дио кампање који не разумијем и сасвим је логично да све те законе вратимо ресорном министарству и Савјету министара да иду са новим законима, јер је то системски закон, а појединачни покушаји само праве деструкцију - рекао је Шпирић.

Пише: Урош Вукић

Коментари 0
Повезане вијести
Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
Наставак сарадње са Црвеним крстом Швајцарске и турским Црвеним полумјесецом Наставак сарадње са Црвеним крстом Швајцарске и турским Црвеним полумјесецом
И власт хоће да убрза довођење страних радника у БиХ И власт хоће да убрза довођење страних радника у БиХ
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  16h 42m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  17h 4m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  7h 10m
  1
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  16h 5m
  0
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  13h 1m
  0