Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а

28.03.2023. 21:38
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Колегијум Дома народа Парламентарне скупштине БиХ скинуо је са дневног реда извјештај о измјенама Закона о акцизама и Закона о ПДВ-у и на тај начин онемогућио изјашњавање делегата о укидању акциза на нафту и нафтне деривате те увођење нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице.

Иначе, усвајање ових закона, односно извјештаја није се ни очекивало с обзиром на то да је СНСД-e још раније рекао да то неће подржати, а само скидање извјештаја о измјенама Закона о акцизама и Закона о ПДВ-у изазвало је полемику међу самим делегатима. 

Извјештај о измјенама Закона о акцизама и Закона о ПДВ-у скинуо је Колегијум који чине Драган Човић (ХДЗ), Никола Шпирић (СНСД) и Кемал Адемовић (НИП), а на ту њихову одлуку оштро је реаговао Шефик Џаферовић, делегат СДА у Клубу Бошњака у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. 

- Колегиј је одлучио да тога нема на дневном реду. Ја мислим да ви немате овлаштење и то једино има овај дом. Нема потребе да нас позивате овдје ако можете сами да утврдите дневни ред и да доносите одлуке - рекао је Џаферовић. 

Он је рекао да су обавезне тачке које су прошле процедуру у складу с Пословником или ако то једногласно тражи комисија Дома, нагласивши да су закони који су скинути са дневног реда прошли оба дома и усаглашени у комисијама. 

- Тврдим да их нисте могли искључити са дневног реда, јер су то обавезне тачке дневног реда. Немате ви то овлаштење, ви ставите на дневни ред и онда нека то Дом даље одлучи - рекао је Џаферовић. 

Осим акциза и ПДВ-а, са дневног реда сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ скинуте су и тачке које говоре о међународним споразумима и то са Турском у области одбране и међународни споразум о спречавању природних катастрофа. 

Након краће расправе, делегати су се појединачно изјашњавали о томе да ли ће акцизе и ПДВ бити враћени на дневни ред, међутим на крају је утврђено да нема ни ентитетске ни опште већина за тако нешто. 

- Два закона треба да се прослиједе на разматрање Савјету министара па да видимо са становишта стабилности ентитетских буџета. Очекујемо да ћемо у наредним данима усвојити буџет БиХ и сасвим је логично да се иде са рачуницом да ли ће то угрозити финансијску стабилност - рекао је Шпирић. 

Он каже да је Дом народа БиХ донио рационалну одлуку, јер је, примјера ради, Закону о ПДВ-у истекао рок. 

- Оно што знам је да је рок измјене и допуна Закона о ПДВ-у 31. децембра 2022. године. Шта бисмо добили да смо усвојили законе чији је рок истекао. Некад нас иницијативе посланика доводе у апсурдну ситуацију - рекао је Шпирић. 

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ јуче није усвојио ни измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којима је било предвиђено да се обустави исплата плата онима којим не долазе на сједнице те да отпремнина за одлазак у пензију буде максимално 10.000 умјесто садашњих 30.000 КМ. 

- Плате и накнаде су такође дио кампање који не разумијем и сасвим је логично да све те законе вратимо ресорном министарству и Савјету министара да иду са новим законима, јер је то системски закон, а појединачни покушаји само праве деструкцију - рекао је Шпирић.

Пише: Урош Вукић

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 32m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 47m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 38m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 5m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 57m
    0