Završena priča o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a

28.03.2023. 21:38
0
IZVOR: nezavisne.com

Kolegijum Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH skinuo je sa dnevnog reda izvještaj o izmjenama Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u i na taj način onemogućio izjašnjavanje delegata o ukidanju akciza na naftu i naftne derivate te uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice.

Inače, usvajanje ovih zakona, odnosno izvještaja nije se ni očekivalo s obzirom na to da je SNSD-e još ranije rekao da to neće podržati, a samo skidanje izvještaja o izmjenama Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u izazvalo je polemiku među samim delegatima. 

Izvještaj o izmjenama Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u skinuo je Kolegijum koji čine Dragan Čović (HDZ), Nikola Špirić (SNSD) i Kemal Ademović (NIP), a na tu njihovu odluku oštro je reagovao Šefik Džaferović, delegat SDA u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

- Kolegij je odlučio da toga nema na dnevnom redu. Ja mislim da vi nemate ovlaštenje i to jedino ima ovaj dom. Nema potrebe da nas pozivate ovdje ako možete sami da utvrdite dnevni red i da donosite odluke - rekao je Džaferović. 

On je rekao da su obavezne tačke koje su prošle proceduru u skladu s Poslovnikom ili ako to jednoglasno traži komisija Doma, naglasivši da su zakoni koji su skinuti sa dnevnog reda prošli oba doma i usaglašeni u komisijama. 

- Tvrdim da ih niste mogli isključiti sa dnevnog reda, jer su to obavezne tačke dnevnog reda. Nemate vi to ovlaštenje, vi stavite na dnevni red i onda neka to Dom dalje odluči - rekao je Džaferović. 

Osim akciza i PDV-a, sa dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH skinute su i tačke koje govore o međunarodnim sporazumima i to sa Turskom u oblasti odbrane i međunarodni sporazum o sprečavanju prirodnih katastrofa. 

Nakon kraće rasprave, delegati su se pojedinačno izjašnjavali o tome da li će akcize i PDV biti vraćeni na dnevni red, međutim na kraju je utvrđeno da nema ni entitetske ni opšte većina za tako nešto. 

- Dva zakona treba da se proslijede na razmatranje Savjetu ministara pa da vidimo sa stanovišta stabilnosti entitetskih budžeta. Očekujemo da ćemo u narednim danima usvojiti budžet BiH i sasvim je logično da se ide sa računicom da li će to ugroziti finansijsku stabilnost - rekao je Špirić. 

On kaže da je Dom naroda BiH donio racionalnu odluku, jer je, primjera radi, Zakonu o PDV-u istekao rok. 

- Ono što znam je da je rok izmjene i dopuna Zakona o PDV-u 31. decembra 2022. godine. Šta bismo dobili da smo usvojili zakone čiji je rok istekao. Nekad nas inicijative poslanika dovode u apsurdnu situaciju - rekao je Špirić. 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH juče nije usvojio ni izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima je bilo predviđeno da se obustavi isplata plata onima kojim ne dolaze na sjednice te da otpremnina za odlazak u penziju bude maksimalno 10.000 umjesto sadašnjih 30.000 KM. 

- Plate i naknade su takođe dio kampanje koji ne razumijem i sasvim je logično da sve te zakone vratimo resornom ministarstvu i Savjetu ministara da idu sa novim zakonima, jer je to sistemski zakon, a pojedinačni pokušaji samo prave destrukciju - rekao je Špirić.

Piše: Uroš Vukić

Komentari 0
Povezane vijesti
Zemljotres u BiH Zemljotres u BiH
Prirodni priraštaj godinama negativan, prognoze nisu optimistične Prirodni priraštaj godinama negativan, prognoze nisu optimistične
Kako su granate proizvedene u Vogošći završile na ukrajinskom ratištu Kako su granate proizvedene u Vogošći završile na ukrajinskom ratištu
Najčitanije
 • Pjesma o djevojčici Veli - cvijećem dočekala crnogorsku vojsku i zbog toga ubijena (FOTO)
  3h 59m
  1
 • Neustrašivi mašinovođa Vojin Nikitović
  12h 42m
  0
 • Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?
  10h 21m
  4
 • Hapšenje zbog spida u Istočnoj Ilidži
  11h 32m
  0
 • Policijska akcija u Sarajevu: Pretresi i hapšenja zbog droge, pronađeno oružje i municija
  8h 47m
  1