Због мањка радника запошљавају пензионере и поскупљују дневнице

29.09.2019. 10:45
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Да би надомјестили мањак радника те повећане потребе у грађевинарству на подручју лијевчанских општина, предузећа су принуђена на ангажовање пензионера или преквалификацију приликом запошљавања. Највеће потребе су за зидарима, тесарима, армирачима, керамичарима, молерима и другим занатлијама те физичким радницима.

- Овај проблем код нас је све израженији јер многи, највише младићи, одлазе у иностранство зато што тамо могу више зарадити него овдје. Чињеница је да је то утицало на цијену дневнице код нас које су повећане и крећу се од 40 КМ за физичког радника до 100 КМ за мајсторе и руковаоце грађевинским машинама – наглашавају власници највећих грађевинских предузећа. Они кажу да сада има мјеста за више од 500 грађевинских радника у овом дијелу Републике Српске.

Слика

Карактеристична је појачана стамбена изградња која лоше утиче на ову проблематику,а извођаче радова доводи и неприлике са роковима.

- Посла има све више, потражња за становима је сада наглашена али су радници за нас нерјешива енигма. Због тога смо принуђени на ангажовање пензионера који задовољавају физичке и друге услове а посједују искуства и квалификације – појашњавају грађевински предузетници у Лакташима и Градишки гдје су љетос отворена бројна градилишта.

Бранко Благић, поријеклом из Турбета код Травника и након пензионисања вози камион.

– Радим зато што се осјећам способним, задовољан са условима па докле будем могло, радићу. Када мој послодавац ангажује млађег возача, радо ћу му препустити волан и камион – рекао нам је Благић.

Марјан Малетић из Доњих Подградаца је руковалац грађевинским машинама.

-Имам посла на све стране, не знам гдје бих прије. Задовољан сам платом. Не планирам нигдје јер сам у животном добу када је тешко напустити своје мјесто. Да сам млађи, можда бих другачије размишљао али сада је тако – објашњава Малетић свој статус и позицију грађевиснких радника.

Чекање годину и дуже

Мањак радника оптерећује и мале инвеститоре који граде куће, помоћне објекте, мање пословне просторије и викеднице.

- Више од годину дана потребно је чекати мајсторе. Већ сада договарају се послови за наредно љето. То је неизбјежно – пожалио нам се Жељко Дедић из Лакташа који је напокон дочекао почетак изградње мањих објеката за одмор.

Грађевинари Ранко Бабић, Ђурађ Комљеновић, Душко Вујмиловић и Коле Ђудуровић из Алексића код Лакташа кажу да имају уговорене послове за наредне двије године.

- Зидари имају спискове за посао на неколико листова. За цијене више нико не пита него само за термине и рокове – истиче за Српскаинфо зидар Ранко Бабић подсјећајући да су до скора они тражили посла у селима а сада је ситуација обрнута.

 

Коментари 0
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    19h 2m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    22h 41m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    17h 11m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    5h 52m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    3h 38m
    0