Због отказа многим угоститељима и туристичким агенцијама измакла помоћ

24.04.2021. 18:00
0
ИЗВОР: Глас Српске

На јавни позив за додјелу помоћи угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности стигле су 124 пријаве, а послодавци истичу да би број захтјева био пуно већи, али је пандемија скресала приходе и многим радницима отказала уговоре о раду.

Позив за пријаву привредних субјеката који су обухваћени Уредбом о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона за период октобар - децембар 2020. године затворен је 20. априла, а у Министарству трговине и туризма РС у петак су навели да очекују да ће још неколико пријава стићи поштом.

- Запримљено је 25 пријава туристичких агенција и 70 пријава угоститеља који пружају услугу смјештаја - навели су у министарству.

Додали су да ће привредним субјектима, који испуњавају услове прописане уредбом, бити уплаћени порези и доприноси на плату по сваком раднику.

- Уколико је привредни субјекат у моменту доношења рјешења по уредби већ уплатио порезе и доприносе за период октобар - децембар 2020. године та ће се уплата сматрати као претплата за наредни порески период - истакли су у министарству.

Подсјећају да је уредбом прописано да право на помоћ остварују они који нису смањили број радника за више од 15 одсто, поредећи број запослених 30. новембра прошле са 29. фебруаром ове године.

Осим тога, предвиђено је да се помогне онима који су имали пад промета у четвртом кварталу прошле године најмање 40 одсто у односу на исти период 2019. године, а измирили су порезе и доприносе на плату по сваком запосленом.

Угоститељи кажу да је свака марка помоћи добродошла у овом периоду, али да критеријуме многи не испуњавају јер су морали смањивати број радника да не би морали ставити кључ у браву. 

- Проблем је једино то што су критеријуми високи и сматрам да би се знатно више привредника пријавило да су услови били другачији. Угоститељи нису могли да преживе и били су принуђени да отпуштају раднике. Само на подручју Бањалуке хотели су претрпјели штету која се мјери падом промета и до 70 одсто - рекао је Златан Татић из Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” и додао да је и у другим локалним заједницама ситуација слична.

Нагласио је да је Требиње донекле љетос успјело да спаси сезону, а самим тим и угоститељи на том подручју имали су мање губитке, као и Јахорина која је имала веома успјешну зимску туристичку сезону. 

За помоћ се пријавила и Туристичка агенција “Хепи травел” из Бијељине у којој истичу да је пад промета у односу на 2019. годину око 70 одсто.

- Свака помоћ је веома битна јер туризам и угоститељство су најугроженији у вријеме пандемије. Никада раније није се догодило да у једном дану стане цијела планета. Лани смо се базирали на домаће дестинације и у августу дјелимично Црну Гору и то је било све - рекли су у овој агенцији која запошљава десет радника.

Процјена

У Министарству трговине и туризма РС истичу да ће се процјена штете за сваки појединачни привредни субјекат обављати након што заприме све пријаве. Тада ће бити утврђено и колико пријављених субјеката испуњава услове.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 39m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 53m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 43m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    11h 8m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    16h 41m
    0