Због страха од вируса грађани масовно купују маске

04.02.2020. 20:58
0
ИЗВОР: ATV

Коронавирус је створио панику и у Републици Српској. Због страха од нове заразе која се шири свијетом, у апотекама се масовно купују хируршке маске. Због повећане потражње апотекари су принуђени да повећају залихе. Све се разграби чим се паковање отвори, кажу у апотекама.

- Ових дана су повећани упити за хируршким једнократним маскама. Вјероватно и због сезоне, грипа, прехлада, стомачних вируса, али и због глобалне ситуације, због коронавируса - каже апотекарка.

Стручњаци свакако препоручују кориштење маски уколико смо заражени грипом или идемо у болницу, како бисмо заштитили и себе и друге. Међутим, обичне хируршке маске, које су једино доступне на нашем тржишту, нису адекватна заштита од коронавируса: оне нису довољно чврсте, немају филтере за ваздух и очи остају изложене, кажу стручњаци.

- Маске се препоручују особама које су имунокомпромитоване, да заштите свој имунитет, односно да не би дошли у ситуацију да оболе од неких баналних инфекција. С друге стране, препоручује се особама које су заразне. У овом случају ми немамо таквих особа, нема потребе за тим. Долазимо у ситуацију да грађани масовно купују маске, односно хируршке маске, па долазимо до дефицита на тржишту за којег стварно нема потребе у овом тренутку - каже Бранислав Зељковић, в.д. директора Инстута за јавно здравство Републике Српске.

За „не дај боже ситуацију“ и долазак коронавируса у Републику Српску су спремни на Универзитетском клиничком центру Републике Српске, кажу из ове институције. На одјељењу за епидемиологију спремна је изолована соба, а кроз неколико дана стижу и тестови на коронавирус.

- Већ јуче смо објавили тендер, односно  захтјев за набавку тестова за утврђивање коронавируса који требају стићи за пар дана. Већ смо подигли, да тако кажем, све на ноге, спремни смо, мада очекујемо да неће бити обољелих код нас. Чак смо и просторије посебне на инфективној клиници обезбијдили за могуће пацијенте - каже Владо Ђајић, директор УКЦ-а Републике Српске.

Грађани су додатно забринути јер тренутно влада сезона грипе. Како би се избјегле веће заразе, љекари препоручују редовну хигијену руку, а уколико се одлучимо за ношење хируршких маски – врло је важно да их мијењамо свака четири сата.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 56m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 29m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 55m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 8m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 37m
    4